Marin: Luvassa poikkeusolot – valmiuslakia ei olla käyttämässä

Ravintolasulku ja erityistoimet mitoitetaan kolmelle maaliskuun viikolle alueellisten tilanteiden mukaisesti. Yrittäjille tullaan maksamaan korvausta rajoitusten aiheuttamista vahingoista.
Koronakriisi

Hallitus on valmis julistamaan Suomeen poikkeusolot pahenneen koronatilanteen takia, totesi pääministeri Sanna Marin (sd.) hallituksen tiedotustilaisuudessa torstaina.

Poikkeusolot julistaa hallitus yhteistoiminnassa presidentin kanssa.

– Olen keskustellut tasavallan presidentin kanssa eilen ja hän on tähän valmis, pääministeri kertoi.

Tämä tarkoittaa, että poikkeusolot tullaan julistamaan Suomeen lähipäivinä.

Marin kertoi, että toimet mitoitetaan alueellisesti. Poikkeustoimet otetaan käyttöön 8. maaliskuuta ja ne päättyvät kolmen viikon jälkeen 28. maaliskuuta.

– Tällöin kaikilla leviämis- ja kiihtymisvaiheen alueilla on syytä ottaa käyttöön erikoistoimet.

Marin korosti, että virusmuunnokset ovat vaikeuttaneet tilannetta merkittävästi. Yhdistyneestä kuningaskunnasta lähtenyt muunnos on tarttuvampi ja se voi olla myös vaarallisempi.

– Tiedän, että olette väsyneitä tilanteeseen. Minäkin olen ja me kaikki olemme. Siitä huolimatta tilanne on mikä on. On jaksettava, sillä vaihtoehtoja ei ole, vaikka se tuntuu kohtuuttomalta. Aiemmat lääkkeet eivät kuitenkaan auta tilanteeseen.

Pääministerin mukaan alueellisuus otetaan toimissa huomioon. Toiset sairaanhoitopiirit ovat leviämis- ja kiihtymisvaiheessa yhä pahemmin, toisissa tilanne taas on edelleen hyvä. Tällä hetkellä seitsemän sairaanhoitopiiriä on leviämisvaiheessa.

Valmiuslaki ei ole tulossa käyttöön, mutta selkeät tiukennukset ovat. Ravintolasulku on eräs vahva toimenpide maaliskuulle. Kokoontumisiin tulee kuuden hengen rajoitus, kunnat ja kuntayhtymät tulevat vahvistamaan karanteenien seurantaa, yli 12-vuotiaiden ryhmätoiminta lakkaa.

Yrittäjät tulevat saamaan korvausta erityistoimien aiheuttamista taloudellisista vahingoista.

Mediatiedot ennakoivat poikkeusolojen julistamista jo eilen illalla. Myös ministerien lausunnot ennakoivat kovemman strategian käyttöönottoa. Neuvotteluihin mennessään esimerkiksi valtiovarainministeri Matti Vanhanen (kesk.) sanoi, että ihmisten kohtaamiset on nyt saatava selvästi vähemmäksi kuin viime keväänä. Opetusministeri Jussi Saramo (vas.) taas kuvaili tilannetta viime kevättä uhkaavammaksi ja ”räjähdysherkäksi”.

Pääministeri Marin on kutsunut eduskuntapuolueiden edustajat tänään kello 12 koolle Säätytalolle. Puolueet neuvottelevat koronatilanteen vaatimista toimista.