Vanhanen: Ihmisten kohtaamiset pitää saada vähemmäksi kuin viime keväänä

Hallitus kokoontuu pohtimaan, miten tämä onnistuu sulkematta koko yhteiskuntaa.
Koronakriisi

Valtiovarainministeri Matti Vanhasen (kesk.) mukaan ihmisten kohtaamiset täytyy saada viime kevättä vähemmäksi. Näin pyritään estämään, että koronaepidemia ei räjähdä käsiin, kuten joissakin samankokoisissa maissa on käynyt.

–  Meillä on viime talvea ja kevättä tarttuvampi virus liikkeellä. Eli meidän täytyy löytää tavat, joilla ihmisten kohtaamisia on vähemmän kuin viime maalis- ja huhtikuussa, Vanhanen sanoi toimittajille eduskunnassa.

Viime maaliskuussa siirryttiin poikkeusoloihin. Myös nyt poikkeusolojen mahdollisuus täytyy pitää Vanhasen mukaan vaihtoehtona mukana, mutta ensisijaisesti pitää käyttää normaalilainsäädännön tuomat keinot hyväksi.

–  Nyt on uusia lakeja olemassa, ja pitää tietysti käyttää ensisijaisesti normaalilainsäädännön keinot hyväksi, ja tästäkin on kyse tänään illalla.

Vanhasen mukaan hallituksen neuvotteluissa illalla on kyse siitä, että löydetään keinoja, joilla toivottu tavoite saavutetaan. Tämä ei hänen mukaansa edellytä, että kaikki suljetaan, mutta pitää löytää tapa, joka riittävällä todennäköisyydellä vähentää ihmisten kohtaamisia.

Hallitus kokoontuu Säätytaloon neuvottelemaan koronaepidemian hillitsemisestä kello 17.30 alkaen. Odotettavissa on, että hallitus päättää siirtymisestä päivitetyn koronastrategian tasolle kaksi.

Kakkostasolla voidaan ottaa käyttöön valtakunnallisesti tai alueellisesti lisätoimia, kuten esimerkiksi pienentää kokoontumisrajoitusten suurinta sallittua henkilömäärää. Koko maassa voidaan myös ottaa käyttöön laajin mahdollinen etätyösuositus ja maskisuositus. Tasolla kaksi peruskoulun yläluokat voivat myös siirtyä etäopetukseen.

Leviämisvaiheen suosituksia ja toimia suositellaan koko maahan tai Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen arvion mukaisesti tietyille alueille. Hallitus käynee tänään keskustelua tästä rajauksesta.

STT:n tietojen mukaan hallituksen sisällä pohditaan, riittääkö edes kakkostasolle siirtyminen pitämään kovinkaan kauan kurissa taudin leviämistä. Syynä on erityisesti Uudenmaan paheneva koronatautitilanne.

Sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Kirsi Varhila ei ota suoraan kantaa, kuinka lähellä mahdollisesti ovat kolmostason toimenpiteet, jolloin puhuttaisiin poikkeusoloista. Hän sanoo, että tason kaksi toimenpiteillä yritetään välttää tasolle kolme siirtymistä.

–  Asiaa voidaan sivuta illan keskusteluissa, koska kokonaisuudesta tuleekin käydä keskustelua, Varhila kommentoi STT:lle sähköpostitse.

Tiettävästi myös Lapin tilanne huolettaa hallitusta. Tilanne on kenties pahempi kuin julkisuudessa on annettu ymmärtää.

Hallitukselta on myös odotettu lakimuutosta, joka mahdollistaa aiempaa tiukempia rajoituksia ravintoloiden aukioloaikoihin, anniskeluaikoihin ja asiakaspaikkamääriin. Keskusteluja on käyty tiettävästi ainakin ehdotuksesta, jonka mukaan pahimmilla koronavirusalueilla ravintolat pitäisi sulkea jo alkuillasta.

Niin sanottua tanssi- ja laulukieltoa ravintoloissa ollaan tiettävästi esittämässä perjantaina valtioneuvoston istunnossa. Se koskisi leviämisvaiheessa olevia alueita, ja sillä pyritään siihen, että turhien kontaktien saaminen ravintoloissa loppuisi. Tämä on mahdollista ravitsemisliikkeiden toimintaa koskevaa valtioneuvoston asetusta päivittämällä.

Kokonaan ravintoloita ei voida sulkea ilman, että todetaan poikkeusolot. Ne toteaisi valtioneuvosto yhdessä presidentin kanssa.

Koronaepidemian nopean kiihtymisen uhan vuoksi hallitus täydensi aiemmin hybridistrategian toteuttamisesta annettua toimintasuunnitelmaa. Rajoitustoimenpiteet luokiteltiin kolmeen tasoon. Nyt ollaan tasolla yksi.

Taso kaksi tarkoittaa käytännössä sitä, että otetaan käyttöön kaikki epidemian leviämisvaiheen suositukset. Lisäksi tasolla kaksi tulisi ottaa maanantaina voimaan tulleet tartuntatautilain muutoksen tuomat velvoitteet käyttöön. Tartuntatautilain tuore muutos mahdollistaisi esimerkiksi asiakas- ja toimitilojen väliaikaisen sulkemisen enintään kahdeksi viikoksi, jos se on epidemiatilanteen vuoksi välttämätöntä.

Tänään kerrottiin, että Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) alueen toimijoiden tulee torstaista alkaen varmistaa, että yli kymmenen hengen tiloissa pystytään pitämään kahden metrin turvaväli. Määräys koskee niin yksityisiä elinkeinonharjoittajia kuin julkisia toimijoita.