Sipilä Ylellä: Edustamani kansanliike on aina taistellut ääriliikkeitä vastaan ja tekee sen nytkin

Äärioikeisto

– Kova herätys ja erittäin tuomittava tapahtuma, pääministeri Juha Sipilä (kesk.) tuomitsi Yle 1:n A-studiossa tiistai-iltana uusnatsistisen Suomen Vastarintaliikkeen väkivallanteon Helsingin asema-aukolla viikonloppuna.

Sipilä sanoi olevansa valmis puuttumaan ääri-ilmiöihin myös lainsäädännöllä.

– Edustamani puolue ja kansanliike on aina taistellut ääriliikkeitä vastaan ja tekee sen nytkin.

Sipilää on varsinkin sosiaalisessa mediassa syytetty vaikenemisesta ja hallitusta siitä, että se ei ole puuttunut riittävän tiukasti rasististen ja äärijärjestöjen toimintaan.

Pääministerin ja hallituksen linjassa ei Sipilän mukaan ole mitään epäselvää.

– Tuomitsemme rasismin ja väkivallan yksiselitteisesti ja pohdimme onko tehty tarpeeksi.

Tutkittavana on, onko lainsäädäntö ajan tasalla ja voitaisiinko ääriliikkeiden yhdistykset kieltää lailla.

– Asia tutkitaan, ja jos on mahdollista, yhdistys ja tunnukset kielletään lailla. Poliittista tahoa siihen löytyy, Sipilä totesi.

Sipilä kertoi tulleensa tiistain vastaisena yönä ulkomailta eikä siksi ole käytännön syistä voinut olla kommentoimassa asema-aukion tapahtumia kameroiden edessä.

Maanantai-iltana Sipilä kirjoitti asiasta blogin, joka sekin sai arvostelua osakseen. Sipilää on muun muassa syytetty Otanmäen ryöstötapon ja asema-aukion pahoinpitelyn niputtamisesta.

Sipilä muistutti televisiossa, että molemmat tapahtumat ovat syvästi järkyttäneet ihmisiä ja herättäneet pelkoa.

– En ajatellut niputtavani tapahtumia, joista toinen oli poliittisen ääriliikkeen vihateko. Toisella ei ollut poliittista taustaa.

Sipilä peräänkuulutti toisen ihmisen ja arvomaailman kunnioittamista ja totesi, että myös poliittisessa keskustelussa toisen sanoma ymmärretään tahallaan väärin.

Sipilä tuomitsi myös kansanedustajien yhteydet äärijärjestöihin ja muistutti, että koko hallitusohjelma tähtää siihen, että kahtiajakautuminen saataisiin Suomessa pysäytettyä.