Äärioikeistotutkija: Kieltäminen veisi järjestöt maan alle
Äärioikeistoa tutkinut tohtori Tommi Kotonen epäilee, että äärijärjestöjen kieltäminen voisi jopa pahentaa ongelmia.
– Ne voisivat painua maan alle ja jatkaa siellä toimintaansa, jolloin niiden seuraaminen ja valvonta olisi vaikeampaa kuin nykyään.
– Kieltäminen ei poista ideologiaa heidän päästään, Kotonen toteaa.
Sekä sisäministeri Paula Risikko (kok.), valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) että pääministeri Juha Sipilä (kesk.) ovat puhuneet väkivaltaisten äärijärjestöjen kieltämisen selvittämisestä sen jälkeen, kun sivullinen mies kuoli uusnatsien mielenilmauksen yhteydessä.
Suomen Vastarintaliikkeen perustajajäsen hyökkäsi uhrin kimppuun Helsingin rautatieaseman aukiolla reilu viikko sitten, ja vammat johtivat kuolemaan viikkoa myöhemmin.
– Vastarintaliikkeellä on ollut monenlaisia kahnauksia aikaisemminkin, joten ikävä kyllä tämä ei tullut yllätyksenä. Tämä oli niin sanotusti tuloillaan, tutkija toteaa tapahtumista.
Ikävä kyllä tämä ei tullut yllätyksenä.
Tommi Kotonen
Kotonen muistuttaa, että vaarallisten järjestöjen kieltämisestä on puhuttu ennenkin väkivallantekojen jälkeen.
– Pitäisi tehdä linjanveto siitä, millaisiin viranomaistoimiin ryhdytään vai ryhdytäänkö ollenkaan. Se keskustelu pitäisi käydä loppuun.
Kotosen mielestä poliisin toiminnan tehostaminen olisi paikallaan. Tutkija katsoo, että poliisi voisi valvoa tarkemmin sekä erilaisia tapahtumia että uusnatsijärjestöjen toimintaa ylipäätään.
– Tämäkin tapaus tuli yllätyksenä, hän ihmettelee.
Tutkija ei osaa vielä sanoa, mitä asema-aukion tapahtumista voi seurata.
– Voi seurata kärjistymistä suuntaan tai toiseen, mutta tästä on vaikea muodostaa trendiä.
Kotonen arvelee, että Suomessa on kaikkiaan satoja aktiivisia äärioikeistolaisia eri organisaatioissa. Hän ei pidä heitä suurena uhkana suomalaiselle yhteiskunnalle.
– Mutta kuten nytkin nähtiin, niin paikallisesti he voivat olla iso uhka.
Kotonen toteaa pakolaiskriisin kiristäneen ilmapiiriä jonkin verran, mutta Suomen Vastarintaliike on toiminut jo pian 10 vuoden ajan.