Kommentti: Mitä Sipilä tavoitteli blogillaan?
Pääministeri Juha Sipilää (kesk.) arvosteltiin sosiaalisessa mediassa ankarasti blogitekstistä, jossa hän viittasi sekä Helsingin Asema-aukion että Kajaanin Otanmäen surmatöihin.
Poliisi tutkii molempia tapauksia. Asema-aukiolla äärioikeistolaisen mielenosoittajan pahoinpitelemä ohikulkija kuoli vammoihinsa viikkoa myöhemmin. Otanmäen uhri ryöstettiin ennen surmaa. Kiinniotettuna on kaksi turvapaikanhakijaa.
Mitä Sipilä tavoitteli blogillaan? Ehkä jotain samaa kuin konfliktinratkaisujärjestö CMI:n asiantuntija Hussein al-Taee, joka Aamulehden haastattelussa (20.9.) kertoi tuntevansa syvää surua molemmista kuolemista. Hän mainitsi myös aiemman turvapaikanhakijan puukotuksen Kangasalalla.
Al-Taee oli huolissaan suomalaisen yhteiskunnan rakoilusta.
– Kun keskustelu puuttuu, yhteiskunnan polarisaatio kasvaa. Ihmisille tulee tunne, että oikeusvaltio ei anna heille turvaa eikä vastaa heidän tarpeisiinsa. He alkavat etsiä itse ratkaisuja, al-Taee pohti.
Liittyvätkö surmatyöt toisiinsa?
Otanmäen tappo on halveksuttava teko. Erityisen pahalta tuntuu, että epäillyt miehet turvautuivat väkivaltaan, jolta itse hakivat turvaa.
Uutisten mukaan vast’ikään Kajaaniin siirretyt miehet olivat aiheuttaneet ongelmia jo aiemmissa majapaikoissaan. Eikö tällaisten henkilöiden siirtely paikasta toiseen ongelmanratkaisuna vaaranna sekä lähiseudun, että vastaanottokeskuksen muut asukkaat?
Otanmäen ja Helsingin asema-aukion rinnastaminen samaksi ilmiöksi kuitenkin ontuu.
Suomen Vastarintaliike on ollut olemassa jo ennen vuonna 2015 tulleita turvapaikanhakijoita. Se on järjestäytynyt verkon varjoissa ja katutoiminnan kautta. Tällainen jengi löytää aina sen mielestään alempiarvoisen monotettavaksi, esimerkiksi seksuaalivähemmistöt vuonna 2010.
SVL ole myöskään mikään maahanmuuttokeskustelun osapuoli. Se on uusnatsijärjestö, joka tavoittelee yhteispohjoismaista kansallissosialistista valtiota – eikä epäröi yllyttää kannattajiaan väkivaltaan, jota rautatieasemalla nähtiin. Vastarintaliike kaltaisineen on se äärimmäinen pää.
Katua ei voi Suomessa ottaa haltuun sellainen taho, jota sivulliset joutuvat pelkäämään. Laillista yhteiskuntaa uhkaava, kumouksellinen ja väkivaltaa käyttävä järjestö ei nauti kokoontumisvapautta.
Yhtenäisyys on meidän suomalaisten vahvuus, al-Taee muistutti haastattelussaan. Samaan sävyyn Sipilä varoitti vastakkainasettelusta, joka murentaa suomalaista yhteiskuntaa.
Suomalaisten laaja ja puoluerajat ylittävä enemmistö ei hyväksy väkivaltaa poliittisen vaikuttamisen välineenä. Nyt puhumme äärioikeistosta, koska kyse on äärioikeiston väkivallasta. Sama periaate ulottuu muihinkin ääriliikkeisiin.
Oikeusministeri Jari Lindström (ps.) sanoi tänään, että laki antaa työkalut lopettaa SVL:n toiminta.
Maalaisliitto-keskustalla on kunniakas historia äärioikeiston kampittamisessa. Siihen voi nyt nojata.