Pääministeri Marin pyytää anteeksi tulkintaepäselvyyksiä yksityistilojen sulkemisesta – “Asia on avin päätösvallassa“

Poikkeusolot

Pääministeri Sanna Marin (sd.) pyytää anteeksi yrityksiltä ja kansalaisilta sitä, että eri tahoilla on ollut erilaisia käsityksiä tartuntatautilain tulkitsemisesta ja muun muassa siitä, millä ehdoilla liikuntapaikkoja suljetaan.

Marinin mukaan tilanne on ollut kohtuuton epävarmuudessa olevien yrittäjien ja kansalaisten näkökulmasta.

Marinin mukaan sosiaali- ja terveysministeriö ja Etelä-Suomen aluehallintovirasto etsivät yhteistä tulkintaa tänään ja siitä tiedotetaan huomenna. Marin kuitenkin painotti, että asia on avin päätösvallassa.

Hallitus totesi tänään yhdessä presidentin kanssa, että Suomessa vallitsevat poikkeusolot.

Valtioneuvoston yleisistunnossa annettiin lisäksi esitys laista ravintoloiden sulkemiseksi kolmen viikon ajaksi kiihtymis- ja leviämisvaiheessa olevilla alueilla. Sulku tulisi voimaan ensi maanantaista lähtien suuressa osassa maata.

Sulkemisesta päättää eduskunta. Asialla on kiire, sillä eduskunnan puhemies Anu Vehviläinen (kesk.) on kertonut, että lain käsittely vie vähintään neljä päivää eduskunnassa.

Ravintoloiden sulkemista ei voida toteuttaa tartuntatautilain tai valmiuslain nojalla. Siksi nyt otetaan käyttöön poikkeusolojen lainsäädäntöä perustuslain 23. pykälän mukaisesti.

Työministeri Tuula Haataisen (sd.) mukaan väliaikainen sulkeminen koskee kaikkia ravitsemisyrityksiä, jotka ovat avoinna yleisölle. Se koskee myös terasseja. Sulku ei koske muun muassa vanhainkotien ruokaloita tai henkilöstöravintoloita.

Maakunnista, joissa väliaikainen sulku on voimassa, säädetään valtioneuvoston asetuksella. Asetus annetaan Haataisen mukaan lain voimaantulon yhteydessä.

Marinin mukaan hallitus käsittelee koronatilannetta seuraavan kerran keskiviikkona. Tuolloin esillä on muun muassa valmiuslaki, jolle pääministeri ei kuitenkaan tällä hetkellä näe tarvetta.