Mitä koululainen saa tehdä yksin kotona? – "Alakoululaisten ei kannata tehdä välipaloja liedellä"

Sovitaan säännöt ja harjoitellaan vahingon varalta, ohjeistaa turvallisuuspäällikkö Ilpo Leino
Turvallisuus

Mitä pieni koululainen saa tehdä iltapäivällä yksin kotona? Mitä sähkölaitteita saa käyttää? Miten kotoa pääsee ulos, jos tulipalo syttyy?

Lasta ei pidä pelotella, mutta selvät säännöt ovat tarpeen. 

Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön turvallisuuspäällikkö Ilpo Leino suosittelee, että lapsen kanssa keskustellaan ja sovitaan, mitä koulun jälkeen saa tehdä ja mitä ei saa tehdä.

– Lieden käytöstä aiheutuu eniten kotien tulipaloja Suomessa, joten aivan alakoululaisten ei kannata tehdä välipaloja liedellä, vinkkaa Leino.

Mikroaaltouuni on hyvä vaihtoehto, jos lapsi haluaa välipalansa lämpimänä. Myös mikro on sähkölaite, joten sen käyttöä on syytä treenata yhdessä.

Tulitikkuihin ei tietenkään pidä koskea. Ei kotona eikä kavereiden kanssa ulkona.

Jos tulipalo kuitenkin syttyy, tai tapahtuu jokin muu onnettomuus, on osattava toimia ripeästi. Poistumista palavasta asunnosta kannattaa harjoitella lasten kanssa. Näin reitit tarttuvat muistiin.

– Palavaan huoneistoon ei saa jäädä näppäilemään kännykkää. Hätänumeroon soitetaan vasta, kun on pelastauduttu turvalliseen paikkaan. Hätäkeskuspäivystäjä osaa kysellä lapselta, mitä on tapahtunut, opastaa turvallisuusasiantuntija Jari Pouta.

Teini-ikäisille voi opettaa alkusammutustaitoja, mutta pienemmille lapsille selkeintä on opettaa poistuminen turvaan.