Ministeri Saarikko blogissa: Vähävaraisten korotettu lapsilisä vastaisi nopeasti lapsiperheiden tarpeisiin

Perhepolitiikka

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko pitää keskustan ehdotusta harkinnanvaraisesta, ylimääräisestä lapsilisästä vähävaraisille tärkeänä keskustelunavauksena.

– Tarkoituksenamme ei ole mutkistaa pysyvästi monimutkaista sosiaaliturvaviidakkoa, vaan isoa sosiaaliturvauudistusta odotellessa nopeasti vastata perheiden tarpeisiin, hän perustelee blogissaan .

Saarikon mielestä lapsilisän yleiskorotus kaikille ei kohdentuisi tukea eniten kaipaaviiin eli vähätuloisiin perheisiin.

– Haluamme kuitenkin pitää kiinni siitä, että lapsilisän se tutumpi osa kuuluu jatkossakin kaikille, ministeri vakuuttaa.

Saarikko muistuttaa hallituksen tehneen kuluvalla vaalikaudella paljon toimenpiteitä lapsiperheköyhyyttä vastaan, vaikka työ vielä kesken onkin.

– Perinteinen lapsiperheiden kotipalvelu on tekemässä paluuta suomalaisiin perheisiin. Hallitus on antanut tähän kunnille useita kymmeniä miljoonia lisää rahaa viime vuosien aikana, ensi vuonnakin 25 miljoonaa euroa.

– Lisäksi olemme vahvistaneet perheiden toimeentuloa muun muassa varhaiskasvatusmaksujen tuntuvalla alennuksella. Maksuttoman varhaiskasvatuksen piiriin on päässyt liki 7000 uutta pienituloista perhettä lisää. Lisäksi palautimme opintotukeen huoltajakorotuksen, olemme nostaneet äitysavustuksen summaa sekä teimme pienen korotuksen lapsilisään yksinhuoltajille, hän luettelee.

– Erityisen tärkeänä pidän sitä, että kaikkein pienituloisimpien vauvaperheiden arkea olemme pystyneet  kohentamaan niin, että pienimmät päivärahat ovat ensi vuonna lähes 100 euroa kuukaudessa suurempia kuin tämän hallituksen aloittaessa.

Keskusta on Saarikon mukaan pyrkinyt huolehtimaan myös perheiden valinnanvapaudesta.

– Lapsiperhepolitiikan ydintä on mielestäni se, että perheen lapsilukutoive, oli se sitten nolla tai kymmenen, voisi toteutua.