Matkailu- ja ravintolayrityksistä konkurssia pelkää jo yli neljännes – etujärjestö vaatii moninkertaista tukea ja alv-alennusta

Talous

Matkailu- ja ravintola-alan yrityksistä konkurssia pelkää jo yli neljännes, kertoo alan etujärjestö MaRan tuore kysely.

Kyselyn mukaan konkurssiuhan alla seuraavan puolen vuoden aikana kertoo olevansa 28 prosenttia alan yrityksistä, kun viime kuun kyselyssä vastaava luku oli 24 prosenttia. Luku on järjestön kyselyissä noussut tasaisesti viime kesästä, jolloin se oli 10 prosenttia.

Järjestö vaatii neljättä kustannustukikierrosta, jossa suurten ja keskisuurten yritysten maksimituki nostettaisiin 10 miljoonaan euroon. Aiemmilla hakukierroksilla enimmäissumma on ollut puoli miljoonaa euroa. Kustannustuen kolmas hakukierros alkaa huhtikuun lopulla, ja siinä tukikatto on nostettu miljoonaan euroon.

MaRa toivoo, että ravintolaruuan arvonlisävero alennettaisiin viiteen prosenttiin vuoden ajaksi. Järjestö toivoo asiasta hallitukselta päätöstä ensi viikon kehysriihessä.

Järjestön toimitusjohtajan Timo Lapin mukaan keino auttaisi saamaan rahoja työntekijöiden palkkojen ja muiden laskujen maksuun, kun rajoitustoimia puretaan ja työntekijöitä kutsutaan takaisin töihin. MaRan mukaan keino kohtelisi yrityksiä kilpailuneutraalisti ja olisi hallinnollisesti yksinkertainen toteuttaa.