Keskustavaikuttaja ehdottaa Suomeen Saksan mallin mukaista Treuhandia – "ottaa kunnilta haltuunsa sen kiinteistömassan, joka jää vaille käyttöä"

Aluehallinto

Pitkän linjan keskustavaikuttaja Ossi Martikainen on huolissaan kuntien selviytymisestä sotea varten rakennetun kiinteistömassan hallinnoinnissa.

Martikaisen mukaan hyvinvointialueiden perustamisen myötä kiinteistöistä saatava vuokratulo voi loppua kokonaan kolmen vuoden siirtymäajan jälkeen.

– Tiedän kuntia, joiden olemassaolo päättyy samanaikaisesti, kun neuvotteluasemaltaan ylivertainen vuokralainen ei enää suostu vuokraamaan tiloja tai maksamaan niistä käypää vuokraa, hän visioi.

Martikainen ehdottaa ongelman ratkaisemiseksi Saksojen yhdistymisen ajoilta tuttua toimenpidettä.

– Suomeen on muodostettava oma ”Treuhand”, joka ottaa kunnilta haltuunsa sen kiinteistömassan, joka jää vaille käyttöä.  Kuntien rajusti supistuvat taloudet eivät yksin kestä paljon suuremmilla tuloilla syntyneen taseen sulattamista, hän toteaa Suomenmaan kolumnissaan.

Treuhand on laitos, jonka tehtävänä oli Saksan jälleenyhdistymisen jälkeen yksityistää tai vaihtoehtoisesti lakkauttaa Saksan demokraattisen tasavallan kansanomisteiset yritykset markkinatalouden oppien mukaan ja varmistaa yritysten kilpailukyky sekä tehokkuus.

Pohjois-Savon liiton yhteyspäällikkönä toimiva Ossi Martikainen korostaa, että aluehallintouudistukseen jääneiden vikojen korjaaminen on erittäin vaikeaa sen jälkeen, kun sekä valta että rahavirrat ovat asettuneet uusiin uomiin. 

– Jokainen valtuutettu voi uuteen valtuustokauteen perehtyessään laskea, mitä jää jäljelle veroista ja valtionosuuksista ja kuinka ne riittävät jäljelle jääviin velvoitteisiin. Uudistus kohtelee erilaisia kuntia hyvin eri tavoin, hän muistuttaa.