"Kauanko keskusta kestää tässä hallituksessa?" – kirjailija ruotii puolueensa ratkaisuja edellisellä ja nykyisellä hallituskaudella

Keskusta

Lappilainen keskusta-aktiivi Janne Kaisanlahti näkee, että puolueella on edessään vakavien pohdintojen paikka.

Myös useista kirjoistaan tuttu Kaisanlahti katsoo, että vain vahvalla aatteellisella työllä luottamus keskustaan palautuu. Kaisanlahti on pohtinut keskusta-aatetta esimerkiksi vuonna 2018 ilmestyneessä Taisteluun desentralismin puolesta! Pohdintaa Keskusta-liikkeen olemuksesta-teoksessaan.

Ensin on ratkaistava se, voiko keskusta jatkaa hallituksessa.

– Uskoisin, että vähitellen kaikille on käynyt selväksi, että keskusta ei voi hallituksessa olla kynnysmattona, Kaisanlahti kirjoittaa Suomenmaan blogissaan.

Ratkaisu ei ole helppo.

– Olemme tottuneet kantamaan vastuuta, joskus kovallakin hinnalla.

Koronan hoidosta hallitus ansaitsee Kaisanlahden mielestä kiitoksen, ja kiitos keskustan on hänen mielestään vilpittömästi annettava esimerkiksi SDP:n pääministeri Sanna Marinille ja peruspalveluministeri Krista Kiurulle.

– Mutta vähitellen on katsottava muutakin kuin koronaa. Kauanko keskusta kestää tässä hallituksessa?

Nykyisen hallituksen ongelmat ovat monen keskustalaisen ja ulkopuolisenkin silmissä selkeitä. Keskustaa vaivaa myös kannatuskato. Kaisanlahti huomauttaa, että henkilövalintojakin on pohdittu jo.

– Niiden aika on kuitenkin vasta ensi kesän puoluekokouksessa. Sitä ennen on ratkaistava kysymys, jatkaako keskusta hallituksessa, ja jos jatkaa, niin mikä on sen hinta?

Kaisanlahdella on edellisestä hallituskaudesta useita moitteen sanoja, mutta kiitokset siitä, että hallituksella oli selkeät päämäärät ja tavoitteet.

– Hallitus myös pelasi yhteen ja pääministeri puolusti omia ministereitään. Tässä hallituksessa ei vastaavaa johtajuutta ja vastuunkantoa ole nähty.

Silloisen keskustajohtaja Juha Sipilän hallitus teki Kaisanlahden mukaan kuitenkin useita virheitä, joista keskusta maksaa hintaa edelleen. Kaikkea edelliskauden taakkaa ei myöskään ole vielä puolueessa käsitelty.

– Taksiuudistus, joka tehtiin keskustan mandaatilla, puolueen ulkopuolelta tulleen liikenneministerin toimesta, mutta vastoin keskustan puoluekokouspäätöstä, oli yksi tällainen esimerkki, hän kirjoittaa.

– Onko yksikään keskustan johdosta julkisesti vielä myöntänyt virhettä ja katunut?

Eräs kipukohta on myös toiminta perussuomalaisten kanssa ja suhde näihin.

– Strategisesti hyvin suuri virhe tuolla hallituskaudella oli perussuomalaisten heittäminen pois hallituksesta kesällä 2017, Kaisanlahti moittii.

– Eduskuntaryhmä päätti yksimielisesti kuitenkin tehdä hallituksen persuista erkaantuneen hillotolppapuolueen kanssa, jopa ilman hallitusneuvotteluja.

Perussuomalaisten demonisointi on viimeisiä asioita, joka näiden kanssa Kaisanlahden mielestä auttaa.

– Vaikka Helsingistä katsottuna ei siltä näyttäisi, niin täällä maakunnissa on oikeasti paljon tavallisia äänestäjiä, jotka ovat ennen tukeneet meitä, mutta menneet viime vaaleissa persuihin.

– Eivät he ole rasisteja tai muita -isteja, vaan tavallisia, kunnollisia, isänmaallisia ihmisiä, jotka ja
joiden vanhemmat ovat ennen sukupolvien ajan äänestäneet keskustaa. Mutta viime vuodet ovat vain olleet liikaa.

Kommentit (2)

 • Lukija64

  Pari kommnettia etelästä.
  Taksiuudistus olisi pitänyt tehdä jo ennen Berneriä. Toki toisella tavalla, hallitummin eikä heti kaikkea kerralla. Systeemi oli sisäänpäin lämpiävä ja eikä todellakaan ongelmaton. Jos uudistus on todellakin koettu niin suureksi kuin on annettu jossain omissa piireissämme annettu ymmärtää, niin kovin on heppoisissa käsissä keskusta-aate.
  Perussuomalaisista kentällä olen samaa mieltä. Toinen juttu onkin sitten puolueen nykyisen johdon ja mm eduskuntaryhmän toiminta. Sama koskee puolueen lehteä. Olen monessa yhteydessä ihmetellyt miten kauan kenttä ja äänestäjät kestävät tuollaista kohellusta. Eli on perussuomalaisia ja persuja.
  ”Mutta viime vuodet ovat vain olleet liikaa.” Tarkoitatko, että puolue on toiminut arvojensa ja periaatteinsa vastaisesti ?
  Omalta osaltani täytyy kyllä sanoa, että joskus olen ihmetellyt, miten noita koukeroita joku voi käytäntöön soveltaakaan. Hommassa on nyt jotain, mikä kaipaa selkeyttä. Muuten näitä ”karkulaisia” ei tavoiteta.

 • Lukija89

  Hyvä lukija 64 kommenteistasi. Taksiuudistuksessa , jonka Berner Sipilän suostumuksella teki oli paljon hyvää , mitä kukaan kepulainen ei ole osannut sanoa. Esim jokainen taksi voi nyt mennä mille tolpalle tahansa. Esimerkkinä tiedän että etelän kolmesta taksiyrittäjän taksista 2 meni Leville, vuokrasivat mökin kahdelle kuskille . Autoille oli siellä töitä yötäpäivää. Se on nyt sallittua Bernerin taksiuudistuksen jälkeen. Voisiko joku tuotakin esimerkkiä joku edes miettiä.

Voit kommentoida kirjauduttuasi palveluun. Tarvitset kirjautumiseen Suomenmaa-tunnuksen