HS kertoo sosiaali- ja terveysvaliokunnan surkeasta ilmapiiristä – kauden päätteeksi eräs kansanedustaja puuskahti kollegoilleen, ettei halua nähdä heitä enää ikinä

Eduskunta

Sote-uudistusta urakoineen eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan työskentelyilmapiiri on ollut viimeisen vuoden aikana kaaottinen, uutisoi Helsingin Sanomat.

HS:n mukaan valiokunnassa riitelivät pelkkien asioiden lisäksi myös ihmiset.

Julkisuudessa jo aiemmin olleiden tietojen mukaan sukset ovat olleet ristissä etenkin valiokunnan demaripuheenjohtajalla Krista Kiurulla ja keskustalaisella varapuheenjohtajalla Hannakaisa Heikkisellä.

HS kirjoittaa , että valiokunnassa on ollut pinna kireällä monella muullakin. Vaalikauden viimeisen varsinaisen kokouksen jälkeen 14. maaliskuuta kokoomuslainen Sari Raassina oli tokaissut edustajakollegoilleen, ettei halua nähdä heitä enää ikinä.

Kokoomuksen kansanedustaja Jaana Laitinen-Pesola siirtyi sote-valiokunnan jäseneksi helmikuussa 2018.

– Se oli melkein kuin olisi sotatantereelle tullut. Olen työskennellyt ay-liikkeessä 16 vuotta, ja siellä on välillä kovia paikkoja, mutten ole koskaan nähnyt niin huonoa käytöstä kuin joissain sote-valiokunnan kokouksissa, Laitinen-Pesola kuvaa.

Huono ilmapiiri on näkynyt muun muassa siinä, että osa kansanedustajista arvioi jatkuvasti toistensa katseita eleitä.

– Oli suunnilleen pidettävä katse tiukasti paperissa, jottei joku tulkitsisi siitä jotain, Laitinen-Pesola jatkaa.

Tulilinjalle joutuivat myös eduskunnan virkamiehet. Paineiden alla poliitikot alkoivat kyseenalaistaa myös virkamiesten puolueettomuutta.

HS:n mukaan paineet näkyivät myös kansanedustajien ja virkamiesten terveydessä: oli olkapää-, kyynärpää-, ranne- ja selkävaivoja sekä sydänongelmia. Yksi virkamiehistä sai sairauskohtauksen ja jäi sairauslomalle.