Pirjo Kontio:

Kaksi kotia – eihän tämän pitäisi olla vaikeaa

Blogi

Sanotaan, että asiantuntijoita on joka lähtöön ja kovinta ääntä käyttävät kokemusasiantuntijat. Pian 50 vuotta on tullut asuttua sekä etelässä että pohjoisessa.

Kaksoiskuntalaisuus on keskusteluissa paljon tuoreempi ilmiö.

Olisin oikein mielelläni maksanut kuntaveroni sekä etelään että pohjoiseen. Eipä taida tämä toteutua ennen kuin muutan pysyvästi yhteen kotiin.

Hirveästi hyvää tahtoa kyllä leijuu ilmassa, mutta ei se sen kummempaan toimintaan johda.

Tuore Ylen kansanedustajille tekemä kysely vilautteli vihreää valoa kaksoiskuntalaisuudelle.

Hyvät päättäjät, lopettakaa löysät löpinät.

Oikein hyvin tiedätte, että homma törmää eduskunnan perustuslakivaliokuntaan, puolueiden ja kuntien väliseen valtapeliin ja ikuiseen kinaan oikeudenmukaisista valtionosuuksista.

Sote-uudistuksen loppuratkaisukin on vielä levällään. Yhtään uutta ikuisuusprojektia emme enää kaipaa.

Kahdessa kodissa asuvaa ilahduttaa, että tavalliset ja vähän haastavammatkin terveydenhuollon palvelut toimivat jo nyt hyvin. Sairaanhoitopiirit setvivät laskut ja palvelun käyttäjä maksaa oman osuutensa. Koronarokotuksenkin sai kakkoskotinsa paikkakunnalla suhteellisen vähällä byrokraattisella ponnistelulla. Tästä iso plussa järjestelmälle.

Viranomaispalvelut tulevat kotiisi, jos kykyä riittää netissä asiointiin – asuit missä tahansa. Kouluja ja päiväkotikuvioita ei tässä elämänvaiheessa tarvitse onneksi enää miettiä.

Tuntuisi silti oikealta, jos tietäisin osallistuvani kuntaveroillani pohjoisen kaupungin infran ja kulttuuripalvelujen rahoittamiseen.

Jos nyt oikein kovasti tahdottaisiin, ei voi olla ylivoimaista laatia joku näppärä ohjelma, joka jakaisi kuntaverot suhteellisen järkevästi kahden kotipaikkakuntasi välillä.

Vedet, sähköt, tieliikenteet tiedetään jo pilkulleen oikein olit missä tahansa. Pankin verkkosivuilla voi keskustella kivan tekoälyn kanssa. VR:n sovellus kysyy, mihin haluat matkustaa, Pirjo.

Olisipa kivaa, että pohjoinen kotikaupunkini toivottaisi tervetulleeksi ja vinkkaisi, mitä juuri nyt kannattaisi tehdä.

Eikä haittaisi, jos eteläinen kotikaupunkini huomioisi, kun tulisin taas toiseen kotiini.

Eikä tätä tarvitsisi äänestämisoikeuteenkaan kaataa. Äänestät missä haluat, ja minulle sopisi, että voisit äänestää kaikissa kotikunnissasi. Tuskinpa tämä ainakaan heikentäisi demokratiaa.

Pirjo Kontio Pirjo Kontio on eläkkeellä oleva toimittaja, joka jaksaa intoilla ravihevosista.