Yliopistot tyrmistyivät suunnitelmista leikata tieteen rahoitusta – "Heikentäisi Suomen kansainvälistä uskottavuutta"

Korkeakoulut

Suomen yliopistot kertovat olevansa tyrmistyneitä ja äärimmäisen pettyneitä Opetus- ja kulttuuriministeriön (OKM) suunnitelmiin leikata tieteen rahoitusta.

Tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko (kesk.) puhui tiistaina korkeakoulujen ja tiedelaitosten johdon seminaarissa. Suomen yliopistojen rehtorineuvosto UNIFI ry kertoo tiedotteellaan, että kehysriihessä sovitusta OKM:n 35 miljoonan euron leikkausmäärästä valtaosa olisi kohdistumassa tieteeseen. Kyse olisi merkittävästä leikkauksesta.

UNIFI:n mukaan suunnitelman toteutuminen heikentäisi Suomen tieteen kansainvälistä uskottavuutta.

– Tänään julkistettu linjaus on täysin ristiriidassa hallitusohjelman tavoitteiden, Suomen TKI-tiekartan ja valtioneuvoston koulutuspoliittisen selonteon linjausten kanssa, UNIFI:n puheenjohtaja Keijo Hämäläinen sanoo tiedotteella.

Hämäläisen mukaan leikkaussuunnitelmat heikentävät väistämättä koulutuksen pohjaa, sillä Suomen koko koulutusjärjestelmä pohjautuu tutkittuun tietoon.

Kaikkein suurin vaikutus leikkauksilla on UNIFI:n mukaan tieteen uskottavuuteen ja tutkimuksen tasoon. Se heijastuu puolestaan Suomen innovaatiokykyyn ja mahdollisuuksiin kilpailla kansainvälisestä tutkimusrahoituksesta.

– Jos tahdomme saada globaalit yritykset investoimaan Suomeen, oleellista on erityisesti se, kuinka korkeatasoista tieteellistä osaamista meiltä löytyy, Hämäläinen painottaa.