Säilytätkö paristoja epämääräisissä kasoissa? – Toimi käytettyjen paristojen kanssa näin, jotta vältyt vaaratilanteilta

Paloturvallisuus

Viime vuonna paristoja ja akkuja vietiin kierrätykseen ennätykselliset yli kaksi miljoonaa kiloa. Silti merkittävä määrä jumiutuu kotien nurkkiin tai päätyy vääriin paikkoihin kuten sekajätteeseen, missä ne heräävät yhä useammin vaarallisesti uudelleen henkiin zombeina. Näin kerrotaan paristokierrätys Recser Oy:n tiedotteessa.

Pelastusviranomaiset ovat rekisteröineet 12 ’zombiakkujen’ eli väärin käsiteltyjen akkujen ja paristojen aiheuttamaa hälytystehtävää viimeisen kahdeksan kuukauden aikana (9/2021–4/2022). Tapaukset ovat lisääntyneet 50 prosenttia verrattuna aikaisempaan 20 kuukauden tarkastelujaksoon.

– Zombiakkujen aiheuttamat tulipalot ovat tavallisesti lisääntyneet kesää kohti, kun kaappeja tyhjennetään kevätsiivouksissa ja akkuja käsitellään huolimattomasti tai niitä heitetään esimerkiksi sekajätteeseen. Paristot ja akut ehdottomasti kannattaakin siivota nurkista, mutta on tärkeää viedä ne niille tarkoitettuun keräykseen, Liisa-Marie Stenbäck Paristokierrätyksestä sanoo.

Tyypillinen käytöstä poistettujen akkujen ja paristojen aiheuttama vaaratilanne syntyy, kun niitä jemmataan kotona epämääräisissä kasoissa teippaamatta virtanapoja. Kotien jemmoista alkunsa saaneita tulipaloja rekisteröidään viranomaiselle useita vuosittain.

Toinen tyypillinen väärin hävitetyn akun tai pariston aiheuttama tulipalo tapahtuu jätteiden käsittelylaitoksella. Kun väärän jätteen sekaan heitetyt paristot ja akut joutuvat esimerkiksi murskaimeen, seurauksena voi olla hyvin hankalasti sammutettava tulipalo.

Erityisesti litiumakku tai -paristo voi muuttua zombiksi eli herätä uudelleen henkiin, jos sitä käsittelee huolimattomasti ja se esimerkiksi kolhiintuu. Sen seurauksena akku voi pullistua, kuumentua tai päästää outoa ääntä.

Käytetyt paristot kannattaa koota yhteen ja poistaa akut kierrätykseen menevistä laitteista. Jos akkua ei saa irti, sen voi palauttaa laitteen mukana. Pitkään käyttämättömänä ollutta litiumioniakkua ei saa ottaa varomattomasti uudelleen käyttöön, sillä se voi ladatessa muuttua zombiksi.

Käytöstä poistettujen paristojen ja akkujen virtanavat pitää teipata. Akuissa ja paristoissa on aina jäljellä hieman sähkövarausta, joka voi purkautua oikosulkuna, jos virtanavat osuvat metalliin tai toisiinsa. Oikosulku on helppo ehkäistä suojaamalla virtanavat teipillä.

Paristot voi palauttaa lähimpään keräyspisteeseen eli lähimpään paristoja ja akkuja myyvään kauppaan. Kaupoissa ei kuitenkaan kerätä isoja litiumioniakkuja, joita käytetään esimerkiksi sähköpyörissä. Niiden keräyspisteet löydät kierratys.info-hakupalvelusta.