Saarikko vaatii HS:ssa palkkamalttia – "Kilpailukyvyn tuhoamisen varjo voisi olla kymmenvuotinen"

Talous

Liian suuret palkkavaatimukset syksyllä voisivat johtaa hintojen nousun jatkumiseen ja koko Suomen talouden sakkaamiseen, varoittaa valtiovarainministeri, keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko.

– Isoin asia on se, ettemme menetä palkkamalttia ja kilpailukykyämme. Kilpailukyvyn tuhoamisen varjo voisi olla kymmenvuotinen. Siksi vetoan palkkamaltin puolesta nyt poikkeuksellisen voimakkaasti, Saarikko sanoo Helsingin Sanomien haastattelussa.

Saarikko kehaisee työntekijäjärjestö SAK:n pääekonomisia Ilkka Kaukorantaa, joka varoitti aiemmin kesäkuussa liian suurten palkankorotusten riskeistä.

Keskustajohtajan mukaan hallituksessa on valmiutta tukea suomalaisten ostovoimaa veronkevennyksillä, mutta samalla palkansaajien täytyy pitää palkankorotusvaatimuksensa maltillisina.

Päätöksiä asiasta tehdään syksyn budjettiriihessä. Saarikko ei ota kantaa mahdollisten veronkevennysten suuruuteen.

– Minulle tämä puhtaasti käytännönläheinen kysymys. Ajattelen, että vaikuttavuuden näkökulmasta ratkaisu löytyy enemmän pieni- ja keskituloisten verotuksen suunnalla kuin hyvätuloisten, Saarikko kertoo.

Valtiovarainministerin saaman palautteen perusteella monet suomalaiset haluaisivat veronkevennysten kohdistuvan polttoaineiden verotukseen.

Saarikon mukaan sen vaikutukset eivät välttämättä näkyisi pumpulla toivotulla tavalla.

– Jos päätyisimme määräaikaisena toimena laskemaan bensaveroa kymmenellä sentillä, se heikentäisi valtiontaloutta vuositasolla puoli miljardia euroa. Kun ajaa vaikkapa täältä Turkuun, näkee matkan aikana eri huoltoasemilla kymmenen sentin hintaeron jo ihan vain markkinahinnoista johtuen, Saarikko sanoo Oritpäässä tehdyssä haastattelussa.