Pelosin vierailu Taiwanissa nosti Kiinan ja USA:n suhteen jännitteet pinnalle – "molemmat lukevat toisiaan kuin piru Raamattua"

Pelosi käy Taiwanissa, vaikka Kiina on ilmoittanut pitävänsä edustajainhuoneen puhemiehen vierailua äärimmäisenä provokaationa
Taiwan

Yhdysvaltain edustajainhuoneen puhemiehen Nancy Pelosin vierailu Taiwanissa on aiheuttanut jännitteiden kiristymistä Itä-Aasiassa. STT:n haastattelemat asiantuntijat eivät kuitenkaan usko, että vierailu johtaisi sotilaallisen selkkaukseen.

Pelosi saapui Taiwaniin tiistaina.

Kiina oli varoittanut Yhdysvaltoja, että Pelosin vierailulla Taiwaniin on seurauksia. Kiinan valtiolliset tiedotusvälineet kertoivatkin tiistaina, että Kiinan hävittäjät olisivat ylittäneet Taiwaninsalmen. Koneiden määränpäätä tai tehtävää ei kerrottu. Myös Kiinan armeija ilmoitti tiistaina olevansa varautunut ”kaikenlaisiin tapahtumiin”. Yhdysvallat taas toi neljä sotalaivaa Taiwanin saaren lähettyville.

Pelosi on korkea-arvoisin Yhdysvaltain hallinnon edustaja saarella sitten vuoden 1997, jolloin silloinen puhemies Newt Gingrich vieraili saarella.

Taiwanin asema on kiistelty, ja Kiina pitää saarta kapinallisena maakuntanaan, jonka se on valmis palauttamaan itselleen tarvittaessa sotilaallisesti.

Ulkopoliittisen instituutin tutkimusprofessori Mikael Mattlinin mukaan Pelosin vierailu on niin merkittävä kuin siitä halutaan tehdä. Yhdysvaltain edustajainhuoneen puhemies vieraili Taiwanissa myös vuonna 1997, mutta asia ei silloin johtanut suurempaan eskalaatioon.

– Nyt on erilaista se, että Kiina on sotilaallisesti ja taloudellisesti vahvemmassa asemassa kuin silloin. Lisäksi ajankohta on erittäin hankala Kiinan johdon kannalta, kun ollaan valmistautumassa puoluekokoukseen ja (Kiinan presidentti) Xi Jinpingin oletettuun uudelleenvalintaan.

Mattlinin mukaan Kiinan huolena on, että Yhdysvallat olisi vesittämässä yhden Kiinan politiikkaa, jota se on noudattanut vuodesta 1979 lähtien.

– Vaikka Yhdysvallat ei tunnusta Taiwanin tasavaltaa tai ylläpidä diplomaattisuhteita sen kanssa, niin poliittisella ja virkamiestasolla suhteiden tasoa on asteittain nostettu. Siksi se voi näyttää ulospäin siltä, että Taiwan-kysymystä ollaan nostamassa ylöspäin virkahierarkiassa.

Myös Yhdysvalloista on tosin annettu viestiä, että vierailu ei välttämättä ole tässä tilanteessa hyvä idea. Siksi Mattlinin mielestä ei vaikuta siltä, että Yhdysvallat olisi tietoisesti muuttamassa linjaansa.

Myös Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola arvioi, että Yhdysvaltain Kiina-politiikassa ei ole tapahtunut merkittäviä muutoksia.

Aaltola ei usko, että vierailu kärjistyy sotilaallisiin kahnauksiin.

– Yhden Kiinan politiikka ei ole muuttunut, ja strateginen monitulkintaisuus jää, eli tunnustetaan Kiinan hallinto Taiwanissa, mutta ei sallita sen miehittävän sitä. En usko, että se on muuttumassa. Vierailu kuitenkin herättää tunteita Kiinassa, ja symboliarvoa siinä on, hän sanoo.

Myös Mattlinin mukaan yleinen asiantuntijanäkemys on, että sotilaallinen eskalaatio on hyvin epätodennäköinen.

Jatkon kannalta Kiinan ja Yhdysvaltain suhteisiin liittyy kuitenkin riskejä. Kyseessä on kaksi suurvaltaa, joilla on erilainen näkemys siitä, mihin maailman tulisi mennä.

– Molemmat lukevat kuin piru Raamattua toisen osapuolen toimia, mikä johtaa helposti negatiiviseen kierteeseen, Mattlin sanoo.