Open Navbar
Close Navbar
  • Uutiset
  • Keskusta
  • Näkökulmat
  • Blogit
  • Mielipiteet
  • Tapahtumat
  • Näköislehti
  • Mediatiedot
  • Asiakaspalvelu
  • Toimitus
  • Palaute ja juttuvinkki
  • Lataa uutissovellus
Lataa Suomenmaa-sovellus: IOS / Android
  • Mediatiedot
  • Asiakaspalvelu
  • Toimitus
  • Palaute ja juttuvinkki
  • Lataa uutissovellus
  • Uutiset
  • Keskusta
  • Näkökulmat
  • Blogit
  • Mielipiteet
  • Tapahtumat
  • Näköislehti
Haku
Koulutus

Kansanedustaja pöyristyi imaamia koskevasta paljastuksesta: Vaatii ”palomuuria lapsia vaaniville radikaalisaarnaajille”

2.10.2023 14:01
Lue lisää 
Historia
IKL toi Suomeen fasismin tunnusmerkkejä ja ajatuksia. Kuvassa puolueväki tekemässä fasistitervehdystä Suomen lipulle Ilmajoella kesällä 1933. (Kuva: Museovirasto / Lauri Huhtala)

Nuorisojohtaja syytti Mannerheimia isänmaan pettämisestä, kansanedustaja kertoi olevansa fasisti – 90 vuotta sitten perustettu puolue valitsi parlamentarismin, mutta ei hakenut sopua

Isänmaallinen kansanliike jatkoi kielletyn Lapuanliikkeen ideologista perintöä
Lauri Heikkilä 5.6.2022 21:00, muokattu 3.6.2022 13:27
Jaa Twiittaa Lähetä Jaa
a– a+
Historia

Lapuanliike lakkautettiin keväällä 1932. Tasan 90 vuotta sitten, 5. kesäkuuta 1932, oikeistosta ja nationalismista voimansa saaneen liikkeen ideologista perintöä jatkamaan perustettiin uusi puolue, Isänmaallinen kansanliike (IKL).

Lapuanliike harjoitti laittomuuksia. Pahamaineiset kyyditykset eli muilutukset muistetaan yhä esimerkkinä nationalistisesta terrorista. Osa kommunistien, sosialistien ja joidenkin liberaalien kyydityksistä päättyi murhiin.

Kun Lapuanliike kyyditti keskustaliberaalin entisen presidentin K. J. Ståhlbergin vaimoineen Helsingistä Joensuuhun lokakuussa 1930, liikkeen kannatus laski radikaalisti. Laittomuudet saivat suuren yleisön tuomion, ja lapualaiset ymmärsivät, että pidemmän päälle tehokkaampaa on siirtyä parlamentarismin ja demokratian puitteisiin.

Lapualaisten voimannäyte oli kesällä 1930 järjestetty Talonpoikaismarssi. Siitä olisi saattanut tulla toisinto Italiasta, jossa mustapaita-fasistit marssivat Roomaan ja ottivat vallan. Valtionjohto Helsingissä lähti kuitenkin myötäilemään marssijoiden tavoitteita niin paljon kuin uskalsi, ja vallankaappausuhka väistyi. Seurauksena olivat muun muassa väliaikaiset kommunistilait, jotka pyrkivät rajoittamaan laitavasemmiston toimintaa.

Niillä saattoi tosin suitsia myös lapualaisten omaa toimintaa.

Mäntsälän kapina helmi–maaliskuussa 1932 oli viimeinen vakava vallankumousyritys. Se kukistui rauhallisesti, mutta yrityksestä valtiovalta rankaisi kapinallisia Lapuanliikkeen lakkauttamisella.

Isänmaallinen kansanliike mielletään usein oikeistoon, mutta sen ideologiassa oli elementtejä sekä vasemmalta että oikealta. IKL:n kansanedustajat kävivät eduskunnassa sekä vasemman- että oikeanpuoleisessa puhujanpöntössä pitämässä puheensa korostaakseen sitä, ettei vasemmisto–oikeisto-linjan tullut jakaa suomalaista kansankokonaisuutta.

Talouspoliittisesti IKL kannatti korporativismia, eli eturyhmien sopimusvaltaa. Siinä yhdistyy sekä oikeistolaisia että vasemmistolaisia elementtejä omistamisesta ja tuotannosta.

Nationalismi oli kaikkein olennaisin osa IKL:n ideologiaa, karuimmillakin tavoillaan. Suurin vastustuksen kohde oli kommunismi, ja kommunistinen itäinen naapurivaltio Neuvostoliitto puolueen kauhukuva.

Esikuvana toimi Benito Mussolinin fasistidiktatuuri Italiassa. Siellä korporativismi oli paitsi talous- myös valtapolitiikkaa. Korporaatiot toteuttivat kukin omaa tehtäväänsä fasistisessa kansankokonaisuudessa, ja korvasivat parlamentaarisen demokratian.

Osa IKL:n toimijoista otti vaikutteita Adolf Hitlerin Saksan kansallissosialismista, mutta tämän vaikutus oli selvästi pienempi kuin italialaisen fasismin.

Natsi-Saksasta lainattiin näkyvä tunnus, eräs liikkeen lauluista. Otto Al’Antila (1885–1936) sanoitti natsien puoluelaulu Horst-Wessel-Liedistä suomalaisen version. Luo lippujen oli laulun nimi.

Lapuanliikkeen johtajasta Vihtori Kosolasta tavoiteltiin Suomeen Mussolinin kaltaista diktaattoria. Kosolan merkitys väheni sen jälkeen, kun Lapuanliike lopetti, ja IKL aloitti, vaikka Kosola toimikin puolueen johtajana kuolemaansa vuonna 1936 saakka.

Italialainen fasismi oli IKL:lle tärkeä esikuva. Italian erikoislähettiläs Ezio Maria Gray (vas.) luovutti kesäkuussa 1935 maan diktaattorin Benito Mussolinin patsaan Isänmaalliselle kansanliikkeelle. Patsaasta oikealle IKL-johtajat Vilho Annala, Vihtori Kosola, Bruno Salmiala, Sakari Honkala, Eino Tuomivaara ja Reino Ala-Kulju. (Kuva: Museovirasto / Valokuvaamo Ortho)

Vaikka IKL valitsi parlamentaarisen demokratian vaikuttamisen tiekseen, eivät puolueen kansanedustajat toimineet eduskunnassa erityisen sovittelevasti.

Ensimmäisiin eduskuntavaaleihinsa IKL osallistui vaaliliitossa kokoomuksen kanssa vuonna 1933. Kokoomukselle vaaliliitto oli tappiollinen, IKL:lle voitokas. Olkoonkin, että yhteispotti laski rajusti verrattuna kokoomuksen tulokseen vuonna 1930.

Kokoomus menetti peräti 24 edustajapaikkaa saaden 18. IKL sai 14 kansanedustajaa.

Lapualaisten ja IKL:n suhteen myötämieliselle kokoomukselle vaaliliiton tuottama katastrofi oli herätys. Vallalle pääsi vahvemmin radikaalinationalisteihin kielteisesti suhtautuva siipi, eikä kokoomus enää solminut vaaliliittoja IKL:n kanssa.

Kokoomuksen uusi puheenjohtaja J. K. Paasikivi teki erittäin selkeän pesäeron, ja puolue kasvoikin tasaisesti seuraavissa eduskuntavaaleissa 1936 ja 1939 IKL:n suosion kääntyessä hiljalleen laskuun.

IKL:n eduskuntaryhmästä muistetaan eritoten sen radikaaleimmat ja äänekkäimmät nimet. Tulikivenkatkuisimpana vuosien 1930–39 aikaiset kansanedustajakollegat ovat muistelleet Hilja Riipistä (1883–1966).

Hurja-Hiljana tunnettu Riipinen istui eduskunnassa alun perin kokoomuksen edustajana vuodesta 1930 vuoteen 1933. Tuolloin IKL:n päästessä eduskuntapuolueeksi Riipinenkin istuutui IKL:n eduskuntaryhmään.

Hän oli tiukan kommunistivastainen, ja Lapuanliikkeen alullepanijoita. Riipinen toimi Lapualla yhteiskoulun rehtorina, ja hänen osittaisesta innoituksestaan lapualainen koulunuoriso lähti riisumaan punaisia paitoja kommunistien yltä näiden kokouksessa, aloittaen näin lapualaisen radikalismin ajan.

Riipinen puhui erittäin suorasanaisesti ja ansaitsi lempinimensä melko nopeasti.

Eduskunnassa hän ajoi vahvasti kommunistilakeja ja esimerkiksi rauhan aikaista kuolemantuomiota. Hän omaksui IKL:n muihin näkyviin hahmoihin verrattuna selvästi enemmän Adolf Hitlerin ajattelua, mukaan luettuna tiukan juutalaisvastaisuuden.

Hurjimmista hahmoista mainittakoon myös Paavo Susitaival. Everstiluutnantti Susitaival toimi pääosan maailmansotien välisestä ajasta suojeluskuntajohtajana, osallistuen aktiivisesti Lapuanliikkeen ja IKL:n toimintaan 1930-luvulla.

Susitaival oli korostetun sotilaallinen, suorastaan militaristinen, ja myös suorapuheinen. Eduskunnassa hän istui vuonna 1939, hankkien vapautuksen päästäkseen sotatoimiin talvisodassa. Puolustuslaitoksen vakituiseen palvelukseen hän astui vuoden 1941 alusta sodan loppuun, eikä palannut eduskuntaan koskaan.

Talvisodassa ulkomaiset kirjeenvaihtajat haastattelivat Susitaivalta, kun saivat tietää, että eräällä rintamalohkolla toimi komentajana istuva kansanedustaja. Kun toimittajat tiedustelivat edustajan puoluekantaa, tämä vastasi silmää räpäyttämättä.

– Olen fasisti.

IKL:n kiivaimmasta päästä olivat kansanedustajina toimineet everstiluutnantti Paavo Susitaival ja rehtori Hilja Riipinen. (Kuvat: Museovirasto, Museovirasto / Pietinen)

Sodan jälkeen ilmapiiri ei suosinut Susitaipaleen kaltaista oikeisto- ja nationalistiradikaalia. Hän kirjoitti aktiivisesti tasavallan presidentti Urho Kekkosta vastaan, ja piti fasistisen katsantokantansa pitkän elämänsä loppuun saakka.

”Vanha vaskisti” kuoli vuonna 1993 viimeisenä elossa olleena IKL:n kansanedustajana toimineena henkilönä. 1800-luvulla syntyneellä Susitaipaleella oli ikää 97 vuotta.

Riipisen ja Susitaipaleen lisäksi voidaan mainita pastori Kaarlo Kares (1873–1942), joka Riipisen tapaan omaksui natsien antisemitismin, ja tunnettiin radikaalina puhujana. Kares oli varma, että Vihtori Kosola oli jumalan valitsema Suomen kansan ainoa oikea johtaja.

Suurin osa IKL:n johdosta ja kenttäväestä ei kuitenkaan jakanut kaikkein radikaaleimpien kansankiihottajien radikaaleimpia näkemyksiä, vaikka sympatioita oman puolueen rohkeimpia kohtaan taatusti oli. IKL:n ja sittemmin kokoomuksen kansanedustajana toiminut Reino Ala-Kulju muisteli Sodan ja rauhan miehet-ohjelmassa 1970-luvulla, että radikaaleimmat puheet tiedettiin jo silloin vain jonkinlaiseksi kansallisromantiikaksi.

Maltillisemmasta päästä voidaan mainita puoluetta Kosolan kuoleman jälkeen (vuosina 1937–1944) johtanut kansantaloustieteen professori Vilho Annala (1888–1960). Annala oli vierastanut Lapuanliikettä, ja korosti aina parlamentaarisuutta.

Annala jäi IKL:n ainoaksi ministeriksi. Hän toimi alkuvuodesta 1941 muodostetussa Jukka Rangellin kaikkien puolueiden hallituksessa, joka istui jatkosodasta suurimman osan, vuoteen 1943.

Jos puolueen enemmistö hyväksyikin parlamentarismin, IKL:n nuorisojärjestö säilyi lapuanliikeläisen radikaalina, vaikka se ei enää terrorin tielle lähtenytkään.

Sinimustat-nuorisojärjestö otti nimensä IKL:n tunnusväreistä ja pukeutumistyylistä. He pukeutuivat Italian fasistien tapaan mustiin paitoihin ja sinisiin kravatteihin.

Sisäministeriö onnistui lakkauttamaan Sinimustat vuonna 1936. Syynä oli sekaantuminen vallankaappaushankkeeseen Virossa.

Riipisen kaltaisena tulenpalavana kiihkoilijana muistetaan nuorisojärjestöä johtanut Elias Simojoki.

Pappina toiminut Simojoki olisi kiivaasti halunnut sotaretkeä Neuvostoliiton Karjalaan, jotta sieltä saataisiin Suomeen alueet, jotka Simojoesta Suomeen kuuluivat.

Hän kirjoitti suoraan kenraali C. G. E. Mannerheimille, että tämä oli pettänyt Suomen kansan, kun ei ollut täyttänyt ”miekkavalaansa”. Siinä Mannerheim oli vuoden 1918 sisällissodan alussa vannonut seuraavasti:

”En pane miekkaani tuppeen ennen kuin kaikki linnoitukset ovat meidän käsissämme, ennen kuin laillinen järjestys vallitsee maassa, ennen kuin viimeinen Leninin soturi ja huligaani on karkotettu niin hyvin Suomen kuin Vienan Karjalastakin…”

Simojoki muistutti Suur-Suomi-ihanteesta seuraavin sanoin:

”Sen testamentin vaatimukset olisitte voineet silloin kirjoittaa meidän pistimiemme kärjillä ja silloin ne olisivat voineet toteutua. Mutta Te ette tehneet sitä sillä Te olitte ritari, joka pistitte aikanaan miekkanne tuppeen jättäen hallitusvallan tehtäväksi Vapaussodan kentällä sanellun testamentin täyttämisen. Me kaikki liiankin katkerasti tiedämme kuinka siinä kävi.”

Vuonna 1899 syntynyt Elias Simojoki kaatui talvisodassa vuoden 1940 puolella. Hän oli lähtenyt sotaan vapaaehtoisena.

IKL:n juhla Helsingin Messuhallissa vuonna 1935. Ylävasemmalla erottaa IKL:n karhu-tunnuksen. (Kuva: Museovirasto / Valokuvaamo Pietisen kokoelma)

Isänmaallisen kansanliikkeen toiminta loppui Moskovan välirauhaan vuonna 1944. Neuvostoliitto vaati fasististen järjestöjen kieltämistä, ja IKL täytti fasismin tuntomerkit varsin hyvin. Osa IKL:n toimijoista jäi sivuun politiikasta, ja jotkut, kuten Reino Ala-Kulju, siirtyivät kokoomukseen.

IKL:n perinnettä pyrkivät myöhemmin jatkamaan saman niminen ja samaa karhutunnusta käyttänyt järjestö vuosina 1993–2010 sekä samoihin aikoihin myös Suomen Isänmaalliseksi kansanliikkeeksi sittemmin nimetty Suomi – Isänmaa-puolue.

Näiden puuhamiehistä jotkut ovat toimineet läheisessä yhteistyössä Suomen uusnatsien kanssa.

IKL:n vanhoja aktiiveja kuten Vilho Annala ja Bruno Salmiala oli mukana perustamassa vuonna 1953 Suomen 1920–1940-lukujen säätiötä. Säätiön päätehtävä oli käytännössä IKL:n historian kirjoittaminen. Paavo Susitaival oli aktiivinen historiatiedon kerääjä säätiön puitteissa.

Säätiön arkistoihin oli 1960- ja 1970-luvuilla yksinoikeus vanhalla IKL:n ja Sinimustien aktiivilla Lauri Hyvämäellä. IKL:n historiankirjoitus olikin pitkään vanhojen aktiivien valitseman materiaalin varassa. Myöhemmin materiaali on siirretty Kansallisarkistoon, ja ammattimainen historiankirjoitus on päässyt sitä hyödyntämään.

Lähteitä

Naisten ääni-hanke, Hurja-Hilja-artikkeli

Jussi Niinistö, Isontalon Antti : eteläpohjalainen jääkäri, värväri ja seitsemän sodan veteraani. Helsinki: Suomalaisen kirjallisuuden seura, 2008

Silvennoinen, Oula & Tikka, Marko & Roselius, Aapo: Suomalaiset fasistit : mustan sarastuksen airuet. Helsinki: WSOY, 2016

Jussi Niinistö: Paavo Susitaival 1896–1993: Aktivismi elämänasenteena, 1998

Lue myös

Tasan viisi vuotta sitten toimittajaa kohtasi prinssin verinen kosto – Sanna Marinin uudelle työpaikalle saudimiljoonat silti kelpasivat

Jamal Khashoggi murhattiin 2. lokakuuta 2018
2.10.2023 22:00

Merkelin neuvonantaja myöntää: Talouden kukoistus oli halvan venäläiskaasun ansiota

Saksan entisen liittokanslerin Angela Merkelin johtavana talouspoliittisena neuvonantajana toiminut Lars-Hendrik Röller myöntää The...
2.10.2023 21:46

Näkökulma: Kissanpoikien silmät pitäisi aueta Suomessakin

Jengirikollisuuden torjumiseksi tarvitaan sekä kovia että pehmeitä keinoja, Henna Lammi kirjoittaa näkökulmassaan
2.10.2023 19:45
Jaa Twiittaa Lähetä Jaa

Aihetunnisteet

1930-luku fasismi historia IKL Isänmaallinen kansanliike kansalliskiihko nationalismi puolueet

Ei kommentteja

Voit kommentoida kirjauduttuasi palveluun. Tarvitset kirjautumiseen Suomenmaa-tunnuksen

Kirjaudu sisään

Viidesti viikossa kiinnostavimmista sisällöistä koostettu uutispaketti sähköpostiisi?

Tilaa Suomenmaan ilmainen uutiskirje.

Luetuimmat

  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Prigožinin testamentti vuoti julkisuuteen – Wagnerin johtoon 25-vuotias Pavel
Uutiset | 2.10.2023 9:50
Pörssisähkön hinta satakertaistui maanantaina – näin käy tiistaina
Uutiset | 2.10.2023 15:14
Odotettu lupaus: Keski-Aasian jättiläinen lännen Venäjä-pakotteita tueksi
Uutiset | 2.10.2023 8:00
Keva: Työkyvyttömyyseläke uhkaa yli 1 300 lähihoitajaa lähivuosina
Uutiset | 2.10.2023 11:00
Taloyhtiöiden konkursseja tulee yhä enemmän – Voi koskea myös uudiskohteita hyvällä sijainnilla
Uutiset | 2.10.2023 8:15
Kansanedustaja pöyristyi imaamia koskevasta paljastuksesta: Vaatii ”palomuuria lapsia vaaniville radikaalisaarnaajille”
Uutiset | 2.10.2023 14:01
IS: USA:n turvallisuuspomolta varoitus – ”He haluavat dominoida maailmaa”
Uutiset | 2.10.2023 10:42
”Koko talo tärisi” – Tukholman seudulla kaksi räjähdystä maanantaiaamuna
Uutiset | 2.10.2023 9:28
Yle: Satakunta sulkee suurimman osan terveyskeskuksista – jäljelle jäämässä kuusi sotekeskusta
Uutiset | 2.10.2023 16:40
Ekonomisti antaa ohjeen hallitukselle: Tähän ei pidä alistua
Uutiset | 2.10.2023 13:49
Prigožinin testamentti vuoti julkisuuteen – Wagnerin johtoon 25-vuotias Pavel
Uutiset | 2.10.2023 9:50
Odotettu lupaus: Keski-Aasian jättiläinen lännen Venäjä-pakotteita tueksi
Uutiset | 2.10.2023 8:00
Ensimmäinen autolautta Suomesta Ruotsiin mullisti matkailua – sitä ennen se osallistui Normandian maihinnousuun
Uutiset | 26.9.2023 22:00
HS: ”En hae määrää, haen laatua” – Viron puolustus­ministeri ei toivo Suomea Baltian viralliseen ilma­valvontaan
Uutiset | 26.9.2023 14:21
Vaikeita mielenterveyden häiriöitä hoidetaan yhä useammin sähköllä – Suurin osa potilaista naisia
Uutiset | 30.9.2023 16:35
Pörssisähkön hinta satakertaistui maanantaina – näin käy tiistaina
Uutiset | 2.10.2023 15:14
Newsweek: Venäjä harjoittelee ydinsodan varalta
Uutiset | 29.9.2023 21:55
Sote-tutkija HS:lle: Juuri tätä haluttiin
Uutiset | 27.9.2023 11:07
Tiesitkö? – Näin sienten myyntiä on suitsittu lailla
Uutiset | 24.9.2023 18:00
Yhdysvaltain Abrams-panssarivaunuja saapui Ukrainaan
Uutiset | 25.9.2023 17:54
Ohjaajat eivät havainneet, että matkustajakone oli eksynyt reitiltään – Neuvostoliiton vastaus oli tyly
Uutiset | 1.9.2023 22:15
Ukrainan joukot jatkavat etenemistään Robotynen ja Bahmutin alueilla – Venäjä joutunut tuomaan vahvistuksia muualta
Uutiset | 9.9.2023 12:31
Saarikko Purralle: Höpö höpö
Uutiset | 19.9.2023 15:45
Ydinsodan syttyminen oli kiinni vain yhdestä puhelinsoitosta 40 vuotta sitten – Pelkästään vaistoihinsa luottanut upseeri esti kaiken
Uutiset | 22.9.2023 22:20
Ukrainan armeija on murtautunut Venäjän linjojen läpi maan eteläosassa, kertoo ukrainalaiskenraali
Uutiset | 23.9.2023 15:08
Tiesitkö? – Näin sienten myyntiä on suitsittu lailla
Uutiset | 24.9.2023 18:00
Keuhkot voivat vaurioitua jo muutamasta hengenvedosta” – tuhannet ihmiset altistuvat työssä ärsyttäville aineille
Uutiset | 16.9.2023 20:00
Ruotsin kruunu putosi ennätysalas – Näin monta kruunua saat nyt eurolla
Uutiset | 18.9.2023 16:51
Vilja-alus lähti matkaan Ukrainan Mustanmeren satamasta Venäjän uhkauksista huolimatta
Uutiset | 19.9.2023 11:18
Ukraina vaati Kansainvälistä tuomioistuinta määräämään Venäjän maksamaan korvauksia – ”Venäjä ei ole lain yläpuolella”
Uutiset | 19.9.2023 14:08

Uusimmat

Tasan viisi vuotta sitten toimittajaa kohtasi prinssin verinen kosto – Sanna Marinin uudelle työpaikalle saudimiljoonat silti kelpasivat
Uutiset | 2.10.2023 22:00
Merkelin neuvonantaja myöntää: Talouden kukoistus oli halvan venäläiskaasun ansiota
Uutiset | 2.10.2023 21:46
Näkökulma: Kissanpoikien silmät pitäisi aueta Suomessakin
Näkökulma | 2.10.2023 19:45
Slovakia syyttää Venäjää sekaantumisesta vaaleihin
STT | 2.10.2023 19:01
Miten käy Trumpin bisnesten kruununjalokivien? New Yorkissa alkoi oikeudenkäynti
Uutiset | 2.10.2023 17:58
Liikenneministeri Ranne pestasi erityisavustajan puoluetoimistolta
Uutiset | 2.10.2023 17:14
Yle: Satakunta sulkee suurimman osan terveyskeskuksista – jäljelle jäämässä kuusi sotekeskusta
Uutiset | 2.10.2023 16:40
”Suomi seisoo Ukrainan rinnalla niin pitkään kuin on tarve” – Ulkoministeri Valtonen tapasi Zelenskyin
Uutiset | 2.10.2023 16:35
Uhri selvisi ”kuin ihmeen kaupalla” – 16-vuotias iski miestä selkään machete-veitsellä Turussa
Uutiset | 2.10.2023 16:01
Ennätykset rikki – Helsingissä syyskuu oli lämpimin 180 vuoteen
Uutiset | 2.10.2023 15:18
Näytä lisää
cover_image

Lue uusin Suomenmaa

Kirjaudu ja lue näköislehti Tilaa lehti Lue näköislehti

Pääkirjoitukset

Luvattua bensa-alea ei tullut – ja se syö raskaasti perussuomalaisten uskottavuutta
Pääkirjoitus | 2.10.2023 21:00
Suomi ansaitsee parempaa terveydenhuoltoa – säästämällä ja riitelemällä parhaaseen lopputulokseen ei päästä
Pääkirjoitus | 29.9.2023 21:00
Pirkkalainen puhalsi keskustan järjestöremontin uudelleen henkiin
Pääkirjoitus | 25.9.2023 21:00

Toimitus suosittelee

Tuore puoluesihteeri Antti Siika-aho: Keskustan tehtävä on antaa ääni maan hiljaisille
Uutiset | 1.10.2023 9:00
Kulumaa rattaissa? Suomenmaa haastoi piiripomot pohtimaan, onko keskusta enää kansanliike
Uutiset | 30.9.2023 8:00
Virkkusen kuntakartta, Orpon työryhmä, Rehulan yritys – muistatko vielä sote-uudistuksen epäonniset vaiheet?
Uutiset | 1.10.2023 12:03

Uutiset

  • Uusimmat
  • Luetuimmat
Tasan viisi vuotta sitten toimittajaa kohtasi prinssin verinen kosto – Sanna Marinin uudelle työpaikalle saudimiljoonat silti kelpasivat
Uutiset | 2.10.2023 22:00
Merkelin neuvonantaja myöntää: Talouden kukoistus oli halvan venäläiskaasun ansiota
Uutiset | 2.10.2023 21:46
Näkökulma: Kissanpoikien silmät pitäisi aueta Suomessakin
Näkökulma | 2.10.2023 19:45
Prigožinin testamentti vuoti julkisuuteen – Wagnerin johtoon 25-vuotias Pavel
Uutiset | 2.10.2023 9:50
Odotettu lupaus: Keski-Aasian jättiläinen lännen Venäjä-pakotteita tueksi
Uutiset | 2.10.2023 8:00
Ensimmäinen autolautta Suomesta Ruotsiin mullisti matkailua – sitä ennen se osallistui Normandian maihinnousuun
Uutiset | 26.9.2023 22:00

Mielipiteet

  • Uusimmat
  • Luetuimmat
Jotta voi uudistaa on ensin ajateltava uusiksi 
Mielipide | 2.10.2023 14:30
Innostus tapetaan omilla toimilla
Mielipide | 2.10.2023 14:23
Terveys vaatii rahaa – mutta myös muuta
Mielipide | 2.10.2023 14:15
Omien joukosta kaikkien suomalaisten joukkoon
Mielipide | 28.9.2023 10:42
Omien joukosta kaikkien suomalaisten joukkoon
Mielipide | 28.9.2023 10:42
Innostus tapetaan omilla toimilla
Mielipide | 2.10.2023 14:23
’Ihminen keskiöön’ -politiikalle sosiaalinen tilaus 
Mielipide | 27.9.2023 14:52
Uskaltavatko viranhaltijat kyseenalaistaa sote-säästöt?
Mielipide | 27.9.2023 11:15

Keskusta

  • Uusimmat
  • Luetuimmat
Kaikki Lahden keskustan paikallisyhdistykset sulautuvat yhdeksi kuntayhdistykseksi
Uutiset | 2.10.2023 12:45
”Tämä epäsuhta pitää poistaa” – Keskustan Mehtälä: Maatilaosakeyhtiöitä ei kohdella tasavertaisesti sukupolvenvaihdoksissa
Uutiset | 2.10.2023 10:29
Keskustan Kemppi: Hallitus näyttää olevan täysin hukassa sote-alan kokonaistilanteesta
Uutiset | 30.9.2023 11:26
Keskustan Kemppi: Hallitus näyttää olevan täysin hukassa sote-alan kokonaistilanteesta
Uutiset | 30.9.2023 11:26
Väistyvä puoluesihteeri avautuu keskustan ”helvetillisestä yhtälöstä” – Esittää jäsenille yhden kysymyksen
Uutiset | 23.9.2023 11:05
Paluumuuttaja Pietu Heiskasesta Pohjois-Karjalan Keskustanuorten uusi puheenjohtaja
Keskusta | 20.10.2017 11:37
  • Uutiset
  • Keskusta
  • Näkökulmat
  • Blogit
  • Tapahtumat
  • Näköislehti

Asiakaspalvelu

Asi­a­kas­pal­ve­lu 044 7778 710 (ark. 9–13)
asiakaspalvelu@suomenmaa.fi

Asiakaspalvelu

Toimitus

etunimi.sukunimi@suomenmaa.fi
uutiset@suomenmaa.fi

Ou­lun toi­mi­tus
PL 52, Lekatie 6, Oulu

Hel­sin­gin toi­mi­tus
Apol­lon­ka­tu 11 A Hel­sin­ki

Toimitus

Tilaa Suomenmaa Lähetä juttuvinkki Lähetä palautetta Mediatiedot

Järjestöpalstan ilmoitukset Keskustan piiritoimistojen kautta.

Nipputilaukset
Rekisteriseloste
Evästeasetukset


Seuraa Suomenmaata

✖

Kirjaudu sisään

Syötä tunnuksesi alla oleviin kentiin. Jos sinulla ei ole vielä tunnusta, voit rekisteröityä täällä.

Näköislehti vaatii voimassaolevan tilauksen. Tilaa Suomenmaa täällä.

Olen unohtanut salasanani
Rekisteriseloste

Käytämme evästeitä

Käytämme evästeitä tarjotaksemme sinulle ajankohtaista ja kiinnostavaa sisältöä. Voit hyväksyä evästeiden käytön painamalla “Hyväksy kaikki” tai muuttaa asetuksiasi. Suomenmaa.fi käyttää seuraavia evästeitä:

Välttämättömät evästeet

Välttämättömät evästeet ovat verkkosivuston toimivuuden ja kehityksen kannalta tarpeellisia. Ne eivät tallenna tietoja, joista sinut voitaisiin välittömästi tunnistaa.

Kävijämittaus ja analytiikka

Käytämme sivustolla evästeitä, jotta voimme seurata kävijöiden käyttäytymistä, mitata sivuston suorituskykyä ja kerätä tietoa sivuston käytöstä.
Hyväksymällä evästeet autat meitä kehittämään palveluitamme ja sivustoamme. Emme käytä evästeitä markkinointiin. Voit muuttaa evästeasetuksiasi milloin tahansa sivun alalaidasta löytyvästä “Evästeasetukset”-painikkeesta.
Evästeasetukset
Suomenmaa.fi

Evästeiden avulla voimme palvella sinua paremmin. Keräämme tietoa verkkosivuston käytöstä. Voit hallinnoida evästeasetuksiasi alta.

Välttämättömät evästeet

Välttämättömät evästeet ovat verkkosivuston toimivuuden ja kehityksen kannalta tarpeellisia. Ne eivät tallenna tietoja, joista sinut voitaisiin välittömästi tunnistaa.

Evästeet

  • moove_gdpr_popup (käytetään evästeasetusten tallentamiseen, kesto 365 päivää)
Kävijämittaus ja analytiikka

Käytämme sivustolla evästeitä, jotta voimme seurata kävijöiden käyttäytymistä, mitata sivuston suorituskykyä ja kerätä tietoa sivuston käytöstä. Osa evästeistä tallennetaan käyttäjän päätelaitteelle pidemmäksi aikaa, ja ne ovat käytettävissä, kun käyttäjä palaa sivustolle takaisin. Istuntoon liittyvät evästeet poistuvat, kun käyttäjä sulkee selaimen.

Evästeet

  • _ga (käytetään kävijöiden erotteluun, kesto kaksi vuotta)
  • _gid (käytetään kävijöiden erotteluun, kesto 24 h)
  • _pk_id (Tilastointi, käyttäjän yksilöinti (Matomo Cloud), kesto 13kk)
  • _pk_ses, _pk_cvar, _pk_hsr  (Tilastointi, vierailuun liittyvien tietojen tallennus (Matomo Cloud), kesto 30min)
  • _pk_ref (Tilastointi, saapumis-/lähdetiedon muistaminen (Matomo Cloud), kesto 6kk)
  • matomo_sessid (Väärinkäytösten estäminen, CSRF-turvaominaisuus (Matomo Cloud), poistetaan kun selain suljetaan.)
  • mtm_consent (Tilastointi, käyttäjän evästehyväksynnän muistaminen (Matomo Cloud), kesto 30v.)
  • mtm_cookie_consent (Tilastointi, käyttäjän evästehyväksynnän muistaminen (Matomo Cloud), kesto 30v.)