Keskustan ex-varapuheenjohtaja lyttää perussuomalaisten ”alkiolaisuuden” MT:n mielipidekirjoituksessa – ”Jos kotimaisia juuria haetaan, ne löytyvät pikemminkin Lapuan liikkeestä”

Perussuomalaiset

Perussuomalaisilla ei ole mitään tekemistä alkiolaisen aatteen kanssa, lyttää keskustan entinen varapuheenjohtaja Timo Kaunisto mielipidekirjoituksessaan Maaseudun Tulevaisuudessa.

Kauniston mielestä perussuomalaisten kansanedustaja Riikka Slunga-Poutsalo ei voisi olla enempää väärässä väitettyään keskustan ja perus­suomalaisten juurtuvan samasta alkiolaisesta mullasta (MT 15.2.).

– Jos kotimaisia juuria haetaan, ne löytyvät pikemminkin Lapuan liikkeestä. Perussuomalaisten ulkomaisista esikuvista malliksi käy amerikkalainen teekutsuliike.

Kauniston mukaan alkiolaisuutta voi luonnehtia talonpoikaisesta herännäisliikkeestä inspiroituneeksi, kansallisesta ajattelusta vahvistuneeksi sosiaaliliberaaliksi aatesuunnaksi.

Perussuomalainen puolue on Kauniston mukaan EU-aikana Suomessa kehittynyt protestipuolue. Sen taustalla oli alun perin häivähdys maalaisliitosta aikanaan irronnutta vennamolaisuutta.

– Tällä aatesuunnalla on niukasti yhteyttä alkiolaisuuteen. Populistista perinnettä maalaisliiton sisällä on toki harjoitettu jo varhain. Sillä on oma sijansa.

Kauniston mielestä perussuomalainen puolue on etääntynyt todella kauaksi SMP:stä.

– Itse näen sen taustalla voimistuvaa yleiskatkeruutta, etnonationalismia, naisvihaa ja nykyisin ennen kaikkea hyväosaisten verokapinaa. Alkiolaisen yhteistyön rakentajaksi siitä ei ole.

Kauniston mukaan puolueiden menestystä kannattaa ylipäänsä tarkastella saavutusten valossa.

– Toiset puhuvat historiasta ja toiset tekevät sitä, hän päättää.

Kommentit (10)

 • AHTIAINEN PERTTI

  Kaunisto puhuu taas asiaa. Katkeruus ja kosto ovat tyypillistä persuaatetta. Vähäosaisten huomioiminen ei siihen kuulu. Siksi on luonnollista, että veroja vastustavat hyväosaiset tukevat persuja.

 • Lukija67

  Keskustan paniikkinappi painettu pöydästä läpi,viimeinen niitti oli mt kyselyssä puolueen kannatuksen tippuminen 85 prosentista 65 viljelijöiden keskuudessa.
  Joka kuudes maanviljeliä äänestää perussuomalaisia ja luku vain kasvaa.
  Kannatuksen lasku vain kiihtyy mitä enemmän muita puolueita haukkuu,kannattaisi mielummin katsoa peiliin.

  • AHTIAINEN PERTTI

   Persujen politiikka perustuu juuri toisten haukkumiseen ja täällä se tehdään nimettömänä. Harmi, että Suomenmaakin sallii nimettömänä kirjoittamisen muutoin kuin henkilökohtaisesti aroissa asioissa.

   • Lukija22

    Suomenmaahan aivan itse muutti tämän verkkolehtijulkaisunsa pois fb-profiilipohjaisesta.

   • Lukija21

    Kaunisto ei hauku? Kauniisti puhuu persuista.

 • Lukija4

  Vaahtoaminen keskustan surkastumisesta ja perussuomalaisten noususta jatkuvasti keskustan kustannuksella on suuri harhakuva. Kun seuraa tarkemmin todellisuutta, keskustan kannatus on vakiintunut, jopa viitteitä kannatuksen hienoisesta noususta. Sen sijaan perussuomalaisten kannatus huippulukemista on laskenut (2-3%) ja tällä hetkellä näyttää polkevan paikallaan. Äänekkäät höyryäjät tietysti antavat ymmärtää, että Trumpin menetelmillä pärjätään Suomessa – se on harhakuva, kuten oppi-isän maassakin – aikansa toimii ja kuihtuu.

 • Lukija67

  Mielestäni lukija 4 kirjoitus menee kyllä vahvasti sinne harhakuvien puolle,kepun viestintä vastaavakin saisi välittömästi potkut jos kirjoittaisi tuollaista roskaa.

 • Lukija34

  Jos SMP:ssa oli ripaus alkiolaisuutta, sitä ei ollut vennamolaisuudessa, vaan Eino Poutiaisen linjassa se ripaus. Perussuomalaisten ”juurista” Kaunisto osuu naulan kantaan.

  • Lukija22

   Kaunisto ei ole tainnut edes nähdä pientilallinen-Poutiaista! Toisin kuin me vanhan liiton Perussuomalaiset.

 • Lukija9

  Kaunisto jätti mainitsematta sen, että alkiolaisuuden kulmakivinä olivat myös raittiusliike ja nuorisoseuraliike.

Voit kommentoida kirjauduttuasi palveluun. Tarvitset kirjautumiseen Suomenmaa-tunnuksen