Keskustan Etelä-Pohjanmaan piiri vaati turpeen veronkorotuksen perumista

Turve

Hallituksen päätös korottaa energiaturpeen verotusta on osoittautumassa suureksi virheeksi, Keskustan Etelä-Pohjanmaan piiri linjaa.

Turvealan tuottaman selvityksen mukaan alalta on häviämässä seuraavan kymmenen vuoden aikana 1 700 työpaikkaa ja välillisesti vaikutus on jopa 3 500 työpaikan verran, piiri toteaa.

– Tämän lisäksi alan yrityksille on tulossa 800 miljoonan euron menetykset, piiri toteaa kannanotossaan.

Keskustan Etelä-Pohjanmaan piiri vaati hallitusta ottamaan uudelleen käsittelyyn energiaturpeelle määrätyn veronkorotuksen.

– Valtion talouden näkökulmasta on täysin kestämätöntä ajaa alas kotimainen energia- ja kasvuturpeen tuotanto, sekä tämän jälkeen tukea verovaroin ongelmiin joutuvia yrittäjiä, piirin varapuheenjohtaja Karri Kallio sanoo tiedotteessa.

– Päätös heikentää edelleen Suomen energiaomavaraisuutta ja pahimmassa tilanteessa näemme Venäjän rajalla rekkarallin, kun puuta tai kivihiiltä tuodaan Suomeen poltettavaksi lämpölaitoksiin, hän lisää.

Piiri huomauttaa, että energiaturpeen verotuspäätös koskee mitä suurimmissa määrin myös alkutuotantoa, jolle kasvu- ja kuiviketurve ovat kriittisen tärkeitä.

– Kasvuturve on eniten käytetty kasvualusta ammattimaisessa puutarhaviljelyssä. Merkittävä osa kasvihuoneyrittäjistä onkin arvioinut joutuvansa lopettamaan tuotantonsa, mikäli turpeen saatavuus lakkaa, piirihallituksen jäsen Harri Sippola sanoo.

Hän huomauttaa, että kotieläintuotannossa kuiviketurve on erinomainen materiaali sen imukyvyn ja happamuudesta johtuvan hygieenisyyden ansiosta, ja kyse on eläinten hyvinvoinnista.

– Esimerkiksi suomalaisen broilerin erinomainen jalkaterveys nojaa vahvasti juuri turpeen hyviin ominaisuuksiin. Sen hygieenisyys taas tukee eläinten terveyttä, mahdollistaa siten osaltaan antibioottien vähäisen käytön ja tukee näin myös suomalaista kansanterveyttä. Korvaavilla kuivikemateriaaleilla ei näitä ominaisuuksia ole, Sippola toteaa.

Hallitus on päättänyt lähes kaksinkertaistaa turpeen verotuksen. Vero nousee samassa suhteessa muiden lämmityspolttoaineiden kanssa.

Noin 12 prosenttia Suomen päästöistä syntyy turpeen poltosta. Hallitusohjelman mukaan turpeen energiakäyttö vähintään puolitetaan vuoteen 2030 mennessä.

Kommentit (4)

 • Lukija9

  Lakeuksien kansalaiset! Olette oikealla tiellä, kun vaaditte, ettei ”kontomättäiden” verotusta kiristetä. Ei tule mitään, ei kertakaikkiaan tule mitään, notta turve polttoaineena korvataan joilllakin virolaisilla tai venäläisillä lastuilla ja pikkuklpeilla?

 • Lukija23

  runsaat kiitokset keskustan eteläpohjanmaan piirille vihdoinkin järjen äänestä!!!
  turpeen veronkorotuksen kaikkia suoria sekä kymmeniä oheis-/sivuvaekutuksija ei oo riittäväst eikä kunnolla selevitelty.
  korotuspäätös on het perruutettava!!! sitä on muokattava ja siirrettävä pitkälle tulevaesuuteen!!!

 • Lukija55

  Taitaa kyse olla ns. lehmänkaupoista ja tämä nautaeläin on jo myyty hallitusneuvotteluissa. Ei siinä enää jonkun piirin tai seudun sana enää paina.

  • Lukija63

   Lukija55 on oikeassa. On aika mahdotonta alkaa perua päätöstä tässä hallituksessa. Siksi piirin pj Mikko Savola onkin antanut tämän asian varapuheenjohtajan tiedotettavaksi.

Voit kommentoida kirjauduttuasi palveluun. Tarvitset kirjautumiseen Suomenmaa-tunnuksen