Kaikki makea ei suinkaan ole epäterveellistä – Tätä herkkua kannattaisi nauttia jopa kaksi ruokalusikallista päivässä
Moni laittaa iltateehensä makeutusaineeksi hunajaa. Se on tuoreiden tutkimustietojen perusteella ihan suotavaa myös terveysmielessä.
Toronton yliopiston tutkimuksen mukaan hunajaa kannattaisi nauttia jopa kaksi ruokalusikallista päivässä. Se voi auttaa verensokerin tasapainottamisessa ja kolesterolitason parantamisessa.
Tutkimuksesta kertoo artikkelissaan myös brittiläinen The Independent.
Tutkimuksessa havaittiin, että hunaja tuottaa ihmisen kehossa monia hyviä vaikutuksia.
Tutkimukseen osallistui yli 1 100 ihmistä. He noudattivat kohtuullisen terveellistä ruokavaliota. Heille annettiin kahdeksan viikon ajan joka päivä 40 grammaa eli noin kaksi ruokalusikallista hunajaa.
Tutkimuksessa saatiin muun muassa merkkejä siitä, että hunaja vähentäisi kehossa tulehduksia.
Tutkimuksen mukana parhaimmat terveyshyödyt havaitiin niillä, ketkä nauttivat raakahunajaa. Tutkimuksessa myös huomautetaan, että hunaja menetti monet terveyshyödyistään, kun sitä kuumennettiin yli 65 celsiusasteeseen.
Toronton yliopiston lääketieteellisen tiedekunnan vanhempi tutkija Tauseef Khan pitää hunajan terveyshyötyjä siinä mielessä yllättävinä, että hunaja on suurimmalta osaltaan sokeria.
Hän huomauttaa, että kaikkia sokereita ei pitäisi ajatella samalla tavalla yksioikoisen haitallisina. Khanin mukaan monien sokerien, siirappien ja makeutusaineiden vaihtaminen hunajaan on suotavaa.