Isät ovat saamassa kahden kuukauden korvamerkityn vanhempainvapaan EU:ssa

Euroopan unioni

EU:ssa on päästy sopuun perheen ja työn yhteensovittamiseen tähtäävästä paketista.

Isät ovat saamassa kaikkialla EU:ssa kymmenen päivän isyysvapaan, joka kompensoidaan sairauspäivärahan tasoisesti.

Molemmilla vanhemmilla on ollut tähän asti oikeus neljän kuukauden vanhempainvapaaseen. Vastaisuudessa tästä korvamerkitään yhden kuukauden sijaan kaksi kuukautta, jota ei voi siirtää toiselle vanhemmalle.

Jäsenmaat saisivat päättää korvaustasosta, joka oli tiettävästi neuvotteluiden vaikeimpia kysymyksiä viime metreille saakka.

Lopputulos jää komission esityksestä, jossa ehdotettiin neljän kuukauden korvamerkintää.

Uudistusta on perusteltu sillä, että suurin osa isistä ei käytä oikeuttaan vanhempainvapaaseen, vaan siirtää huomattavan osan lomaoikeudestaan äideille.

Vanhempainvapaat olivat hankala kysymys myös Suomelle. Hallituksen oma yritys uudistaa perhevapaita kariutui viime vuonna.

Suomalaisisillä on tällä hetkellä oikeus 54 päivän isyysvapaaseen ennen kuin lapsi täyttää kaksi vuotta, mutta vanhempainvapaasta isille ei ole tämän lisäksi korvamerkittyä osuutta.

Suomi ajoi joustoa, jonka myötä vanhempainvapaan kiintiön laskennassa voitaisiin ottaa huomioon myös 54 päivän isyysvapaa, joka on selvästi komission esittämää kymmentä päivää pidempi.

Miten EU-lainsäädäntö vaikuttaa käytännössä isien vapaisiin, jää vielä nähtäväksi. EU-virkamiehen mukaan joustonmahdollisuus olisi ainakin osin toteutumassa.

Osana pakettia EU-instituutiot sopivat myös oikeudesta omaishoitovapaaseen. Vuosittain saisi käyttää viisi päivää.

Yksi lainsäädännön perusteluista on se, että yritykset menettävät pätevää työvoimaa, sanoi sosiaaliasioista vastaava komissaari Marianne Thyssen Brysselissä torstaina.

– Haluamme, että jokainen nainen pystyy käyttämään täyden potentiaalinsa ja että jokainen mies voi kantaa hoitovastuunsa. Se on jotakin mitä myös miehet haluavat, Thyssen sanoi EU-instituutioiden neuvotteluiden päätteeksi.