Irak-kohusta puhuminen on vaikeaa, Jäätteenmäki myöntää Ylen dokumenttisarjassa – "Se on pistetty tuonne syvälle eikä sitä ole käsitelty"

Politiikka

Ylen uuden dokumenttisarjan Politiikka-Suomen ensimmäisessä jaksossa palataan juhannusviikkoon 2003, jolloin pääministeri Anneli Jäätteenmäki (kesk.) ajautui kujanjuoksuun ja joutui eroamaan salaisista Irak-papereista syntyneen kohun vuoksi.

Jäätteenmäki avaa dokumentissa poikkeuksellisesti tuntojaan noista tapahtumista.

– Ehkä elämä on myös opettanut, että olen aika varovaisesti asiasta sanonut, koska se on itselle tietysti vaikea asia. Se on pistetty tuonne syvälle eikä sitä ole käsitelty.

– Elämään kuuluu kaikenlaisia asioita, kriisejä. Minun kriisini oli katsottavissa suoraan televisiosta, Jäätteenmäki sanoo.

Dokumentissa kuvataan, kuinka vaikea paikka Suomen ensimmäisen naispääministerin eroilmoitus oli myös Suomen ensimmäiselle naispresidentille Tarja Haloselle.

– Heillä oli hyvin lämmin suhde jo vaalitaistelun aikana. Halonen kävi miehensä kanssa Jäätteenmäellä kylässä, Jäätteenmäen erityisavustajana tuolloin toiminut Timo Laaninen sanoo.

Toimittaja Unto Hämäläinen uskoo, että Jäätteenmäki olisi saanut eduskuntavaalitenteissä käyttämänsä olennaisen tiedon myös avoimesti pyytämällä, ainakin presidentti Haloselta.

– Ihan turhan takia meni ja mokasi, Halonen itse summaa dokumentissa.

Anneli Jäätteenmäen pääministeriys kesti lopulta 68 päivää.

Pääministeri Paavo Lipponen (sd.) vieraili Washingtonissa joulukuussa 2002, jolloin Yhdysvallat suunnitteli tuolloin hyökkäystä Irakiin.

Suomessa syntyi kohu siitä, oliko Lipponen luvannut Suomen osallistuvan hyökkäyksessä länsimaiden koalitioon. 

– Katsoin, että Suomi oli vähän niinkuin etuajassa luvannut apua, ja apua pitää luvata vasta sen jälkeen kun sota tai kriisi on alkanut. Ja siinä pitää noudattaa Suomen lakeja, Jäätteenmäki kertaa.

Skandaali syntyi lopulta presidentin kanslian virkamiehen Martti Mannisen vuotamista salaisista asiakirjoista, joita Jäätteenmäki käytti vaalikeskusteluissa.

Laaninen toteaa kuitenkin dokumentissa, että eduskuntavaalikeskusteluissa ”uskottavuusero oli valtava Lipposen eduksi”.

– Lipponen oli hyvin pitkäaikainen, kokenut pääministeri ja sitten oli tämmöinen nuori tyttönen, tai silloin oli, niin olihan se mielenkiintoinen tilanne, Jäätteenmäki itse sanoo.

Eduskuntavaaleissa keskusta voitti lopulta SDP:n noin 6 000 äänellä, ja Irakin sota alkoi neljä päivää myöhemmin.

– Hallitusneuvottelut olivat hankalat. Silloin vielä istuva pääministeri lähti Lappiin hiihtelemään. Hän oli loukkaantunut kansalle, Jäätteenmäki sanoo.

Juhannusviikolla eduskunnassa pääministeri Jäätteenmäki koki ”vihan päivän”, kuten Laaninen kuvailee.

– Vuoron perään eduskuntaryhmät kävivät keskustaa lukuunottamatta jakamassa moraalisia tuomioita, huudellaan valehtelijaksi ja näin poispäin.

Europarlamentaarikko Heidi Hautala (vihr.) oli tuolloin kansanedustaja, ja dokumentissa hän kertoo, kuinka järkyttävää oli nähdä, miten Jäätteenmäki hylättiin yhden päivän kuluessa.

– Sanoisin, että hän menetti keskeisten miesten tuen, Hautala sanoo.

Jäätteenmäki toimi europarlamentaarikkona vuodet 2004–2019.