FT: Ydinvoima ja maakaasu hyväksytään EU:ssa vihreäksi energiaksi – Lintilä MTV:lle: Haiskahtaa aika tavallakin isojen maiden politiikalta

Energia

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) on tyytyväinen mediatietoihin, joiden mukaan ydinvoima olisi saamassa niin sanotun ”vihreän leiman” EU:n taksonomiassa. Lintilä kommentoi asiaa MTV Uutisille.

Brittiläinen Financial Times uutisoi haltuunsa saamaan asiakirjaluonnokseen viitaten, että Euroopan komissio on hyväksymässä ydinvoiman ja maakaasun vihreän energian joukkoon.

Suomi on tukenut ydinvoiman hyväksymistä taksonomialistalle.

– Se on myönteinen asia. Meidän tavoitteemme on ollut saada ydinvoima taksonomian piiriin. Nyt näyttää, että se olisi toteutumassa, Lintilä sanoo MTV Uutisille.

Elinkeinoministerin mukaan asiassa on kuitenkin nähtävillä suurten EU-maiden politiikkaa.

– Kyllähän tässä haiskahtaa aika tavallakin isojen maiden politiikka. Saksa on saamassa fossiilisen maakaasun ja Ranska-vetoisesti ydinvoima. Tässä on politiikkaa mukana, ei välttämättä tieteelliset perusteet. Se kummeksuttaa, hän sanoo.

Erityisesti Lintilä kummeksuu maakaasun pääsyä vihreälle listalle.

– Fossiilisen maakaasun perusteleminen tieteellisesti on varmasti aika haasteellista.

Lintilän mukaan taksonomialistalle pääseminen on tärkeää etenkin hankkeiden saaman rahoituksen kannalta. Sen hän sanoo huomanneensa ulkomaisten rahoitustahojen tapaamisissa.

– Mikäli kohde ei kuulu taksonomian piiriin, he eivät lähde rahoittamaan.

Ydinvoiman ja maakaasun päätyminen vihreälle listalle antaa Lintilän mukaan luottamusta myös siihen, että metsät saataisiin taksonomian piiriin.

– Meillä on tulossa vielä monimuotoisuustaksonomia, eli se, kuinka järkevästi metsiä, biomassaa voidaan käyttää.

– Ennakkovaikuttamisemme saa uutta virtaa. Jos fossiilinen maakaasukin otetaan, silloin pitää olla tila myös biomassojen kestävälle hyödyntämiselle, Lintilä linjaa.