Ex-lobbari Eeva Kalli istuu nyt kansanedustajana ja toivoo lobbaukseen pelisääntöjä – "Avoimuutta tarvitaan lisää"

Hallitusneuvottelut

– On hyvä että asiasta keskustellaan. Avoimuutta tarvitaan lisää.

Näin kommentoi keskustan tuore kansanedustaja, itsekin lobbari- ja viestintävaikuttajataustalta ponnistava Eeva Kalli hallitusneuvotteluissa käytettävistä asiantuntijoista syntynyttä keskustelua, jopa lobbareiden aseman kyseenalaistamista.

Hän huomauttaa, että asiantuntijoita ja eri alojen edustajia on aina käytetty hallitusneuvotteluissa nimenomaan puolueiden kutsumana. Sikäli tilanne ei ole muuttunut aikaisemmasta.

– Päätöksentekijöillä on vastuu hankkia tarvittavat tiedot ja selvittää perusteellisesti ratkaisujensa vaikutuksia. Sitä varten tarvitaan eri asiantuntijoiden laaja-alaista näkemystä, Kalli toteaa.

Hänen mukaansa on lähtökohtaisesti hyvä asia, että asioista perillä olevat ihmiset ovat tekemisissä keskenään ja vaihtavat näkemyksiä.

– Mikään osaaminen tai asiantuntijuus ei asu yhden ihmisen tai yhden tahon päässä.

Kallinkin mielestä lobbaritoimintaan kaivataan kuitenkin selkeitä, yhteisiä pelisääntöjä. Sen, ketä kuullaan, on oltava aiempaa läpinäkyvämpää.

– Lobbareita on monenlaista työmarkkinaosapuolten edustajista kansalaisjärjestöjen aktiiveihin. Monipuolisuus on hyvä, mutta samalla on tärkeää tunnistaa, minkä tahon kanssa keskustellaan.

Jo viime vaalikaudella puhemies Paula Risikon johtama työryhmä esitti niin sanotun avoimuusrekisterin perustamista lobbareiden kirjaamiseksi. Nyt käytävän keskustelun yhteydessä ainakin vihreiden puheenjohtaja Pekka Haavisto on vaatinut lobbarirekisterin perustamista.

– Ottamatta kantaa mihinkään yksittäiseen malliin, olisi kaikkien kannalta hyvä asia, että avoimuutta tavalla tai toisella lisättäisiin. Uskon, että se on kaikkien osapuolien etu, Kalli linjaa.