EK teollisuuden odotuksista: "Kiivain nousupyrähdys on jo takana"

Kuluttajien luottamus omaan talouteen oli heinäkuussa vankinta koskaan.
Talous

Palvelualan parantuneet odotukset ovat piristäneet elinkeinoelämän näkymiä tulevasta, vaikka teollisuuden ja rakentamisen näkymät ovat taittuneet kevään jälkeen. Näin kertoi elinkeinoelämän suhdannenäkymistä alan keskusliitto EK oman barometrinsa pohjalta tiistaina.

Liiton mukaan ensimmäistä kertaa koronakriisin aikana suurempi osuus yrityksistä näkee palvelualojen tilanteen kehittyvän parempaan suuntaan.

EK:n tutkimusryhmää johtavan Sami Pakarisen mukaan teollisuuden tilauskanta on viimeksi ollut yhtä hyvällä tasolla ennen finanssikriisiä.

Hyvinvoivista tilauskirjoista huolimatta teollisuusyritysten odotukset tulevista tilauksista ovat kääntyneet selvään laskuun, vaikka odotukset ovatkin keskimäärin positiivisia.

–  Kiivain nousupyrähdys on varmasti jo takanapäin, Pakarinen sanoi tiedotustilaisuudessa.

Pakarinen kertoi, että teollisuuden ja rakentamisen varovaisemmaksi käyneeseen intoon vaikuttavat osaltaan maailmaa vaivaava komponenttipula sekä raaka-aineiden hintojen nopea nousu.

Kokonaisuutena suurin ongelma yrityksille on hänen mukaansa kuitenkin työvoiman saatavuus. Kyselyyn vastanneista 28 prosenttia mainitsi ammattityövoiman saatavuuden ongelmaksi, mikä nosti sen ohi riittämättömänä pidetyn kysynnän.

Palvelualoilla saatavuusongelmista raportoi noin joka kolmannes vastaaja, mikä oli ennätyksellisen suuri osuus.

Pakarisen mukaan kuluva vuosi tulee yrityskentällä olemaan joka tapauksessa nopean palautumisen aikaa. Mielenkiintoista on kuitenkin hänen mielestään nähdä, kuinka pitkään hyvä veto jatkuu.

–  Yrityskentässä on vaihtelua, ja osa yrityksistä on todella vieläkin veitsenterällä. Kaikkien osalta tilanne ei ole missään nimessä ohitse tässä vaiheessa, Pakarinen sanoi.

Myönteisiä käsityksiä talouden tämänhetkisestä tilanteesta saatiin tiistaina myös kuluttajilta, kun Tilastokeskus kertoi kuluttajien luottamuksen talouteen jatkuneen vahvana heinäkuussa.

Arvio oman talouden tilasta vuoden kuluttua heikkeni hieman vuodentakaisesta, mutta sen sijaan arvio oman talouden nykytilasta oli heinäkuussa myönteisin koko mittaushistoriassa.

Luottamusindikaattorista ilmeni, että kuluttajilla on runsaasti aikeita käyttää rahaa kestotavaroihin. Samoin aikomukset ostaa auto tai omistusasunto sekä aikomukset peruskorjata asuntoa olivat viime kuukausien tavoin korkealla.

–  Ajankohtaa pidettiin erittäin otollisena säästämiselle, suotuisana myös lainanotolle ja kohtuullisena kestotavaroiden ostamiselle, Tilastokeskus kertoo julkistuksessaan.