Katolisen kirkon supervuosi
Kuluvaa vuotta voi jo näin kesäkuussa kutsua katolisen kirkon supervuodeksi.
Vatikaani on ollut monella tapaa kansainvälisen politiikan polttopisteessä. Tänä vuonna kaikki tiet ovat vieneet ja katseet kääntyneet Rooman lisäksi sen sisään jäävään maailman pienimpään valtioon, Vatikaaniin.
On arvokasta, että polarisoituvassa maailmassa on vielä olemassa yksi sellainen kokoava toimija kuin paavi instituutiona voi parhaimmillaan olla. Kun YK:n turvaneuvosto on käytännössä halvaantunut ja Kansainvälisen rikostuomioistuimen auktoriteettiasemaa murennetaan, on hyvä pitää linjat Vatikaaniin ja Vatikaanista toimivina.
Riemuvuodesta supervuodeksi
Katolinen kirkko viettää parhaillaan hengelliseen kasvuun ja syntien anteeksisaamiseen liittyvää riemuvuotta, jubileumia. Riemuvuotta vietetään aina 25 vuoden välein.
Varsinaiseksi supervuodeksi riemuvuosi muuttui, kun Paavi Fransiscus kuoli pääsiäismaanantaina ja valmistautuminen uuden paavin valintaan konklaaavissa alkoi.
Osansa supervuoteen on tarjonnut elokuvateattereissa pyörinyt Conclave-elokuva, joka on tarjonnut kurkistuksen paavin valintaprosessin mystisiin kulisseihin.
Vain varsinaiseen konklaaviin osallistuneet kardinaalit voivat tietää, missä kaikessa elokuva meni metsään, mutta ainakin elokuvan ajoitus oli sattumalta täydellinen.
Hautajaiset poliittisten kohtaamisten paikkana
Paavi Fransiscuksen kuolema kokosi Pietarinkirkon aukiolle valtavan määrän kuninkaallisia, kymmeniä valtionpäämiehiä, muiden uskontojen edustajia ja merkkihenkilöitä ympäri maailman sekä suuren määrän pyhiinvaeltajia ja katolilaisia.
Mikään muu tapahtuma maailmassa ei kokoa yhteen tällaista määrää maailman johtajuutta. Aivan kuin koko maailma olisi halunnut saatella yhteisen läheisensä taivasmatkalle. Sain olla tilaisuudessa läsnä itsekin.
Paavin hautajaiset osuivat keskelle hyvin jännittynyttä kansainvälistä poliittista tilannetta. Historian ikonisiin kuviin painuu kuva presidentti Trumpin ja presidentti Zelenskyin kohtaamisesta ennen hautajaismessun alkua. Presidenttien yhteinen hetki kasvokkain oli periaatteessa kahdenvälinen, mutta samalla mitä julkisin.
Kohtaaminen Pietarinkirkon suojissa oli samalla korjaava hetki muutama viikkoa aiemmin Valkoisessa talossa tapahtuneen ikävän yhteenoton jälkeen, myös meille sivullisille.
Paavit rauhan asialla
Hautajaisten alla käytiin jonkin verran keskustelua siitä, olisiko hautajaisia ylipäätään soveliasta käyttää poliittisiin tapaamisiin. Yleinen johtopäätös tuntui olevan, että tuskin edesmenneellä paavilla itsellään olisi ollut mitään sitä vastaan, jos rauha voisi edistyä hänen hautajaistensa mahdollistamissa kohtaamisissa.
Sekä edesmennyt että uusi paavi ovat pitäneet rauhan asiaa aktiivisesti esillä.
Jo virkaanastujaisissaan ja ensimmäisten työviikkojensa aikana uusi paavi on vastaanottanut lukuisan määrän kansainvälisiä arvovieraita. Paavi Leo on keskustellut hiljattain puhelimitse myös presidentti Putinin kanssa. Vatikaanin mukaan keskustelussa käsiteltiin erityisesti vankienvaihtoa ja Ukrainasta siepattujen lasten palauttamista.
Vatikaani on tarjoutunut toimimaan myös virallisemminkin rauhankeskustelujen alustana erityisesti Venäjän ja Ukrainan välillä. Mm. presidentti Trumpia tarjous houkutteli, mutta toistaiseksi Vatikaani on pidetty reservissä neuvottelupaikkana.
Paavin päätehtävä on oman kirkkonsa hengellinen ja hallinnollinen johtaminen. Katolisessa kirkossa on myös paljon sisäistä korjattavaa, näistä lasten hyväksikäyttötapaukset karmeimpana esimerkkinä. Oman talon asioiden lisäksi katolisella kirkolla tuntuu olevan valmiutta ja kysyntää laajemmallekin toimijuudelle kansainvälisissä kriiseissä.
Katolisen kirkon merkitys etenkin kehittyvien maiden naisille ja tytöille on kauan tunnistettu tosiasia sen käyttämän moraalivallan myötä. Tässä maailman globaaleimmassa, keskusjohtoisessa instituutiossa on 1,4 miljardia jäsentä. Moraalivallan rinnalla myös katolisen kirkon maailmanpoliittinen merkitys on hyvä tunnistaa riippumatta siitä, onko itse uskonnollinen, saati katolilainen.
(Vatikaani-valtiossa toimii katolisen kirkon hengellinen ja hallinnollinen keskus Pyhä Istuin. Kansankielessä Vatikaanilla ymmärretään näitä molempia instituutioita ja tätä samaa yksinkertaistavaa terminologiaa on käytetty tässä kirjoituksessa.)