Metsänvihreällä työlinjalla tulevaisuutta rakentamaan

Puheenvuoro

Metsä Groupin uutinen historiamme suurimmasta metsäteollisuuden investoinnista oli parhaita uutisia aikoihin. Uusi tehdas kertoo kolmesta asiasta: Metsä elättää meitä jatkossakin. Yhteistyöllä saamme isoja asioita eteenpäin. Synkistelyn sijaan kannattaa kulkea päättäväisesti eteenpäin, valoa kohti.

Suomi tarvitsee työtä ja yrittäjyyttä. Ne tuovat paitsi leivän pöytään, myös hyvinvointivaltion rahoituksen, opettajat, hoitajat, lapsilisät ja kirjastot. Ilman yrittäjiä ja työtä tekeviä suomalaisia ei ole hyvinvointi-Suomea yhdessäkään kunnassa.

Työ ei synny poliitikkojen mahtikäskyillä, vaan Suomessa toimivien yritysten toiminnasta. Politiikalla voi ja pitää parantaa työn edellytyksiä.

Metsä Groupin miljardi-investointi on hyvä esimerkki. Uusi biotuotetehdas työllistää rakennusvaiheessa yli 10 000 henkilöä ja tuo 1500 uutta pitkäaikaista työpaikkaa niin tehtaalle, puunkorjuuseen kuin kuljetukseen. Puun kysyntä kasvaa miljoonilla kuutioilla vuodessa. Ratkaisu säteilee hyvää koko Suomeen.

Yhtiö kiitteli hallitusta asiasta tiedottaessaan. Katri Kulmunin toimiessa valtiovarainministerinä teimme lupauksen 150 miljoonaan euron investoinneista tie- ja rataverkkoon, mikäli tehdas päätetään rakentaa. Nyt nämä satsaukset käynnistetään Pohjois-Suomessa. Puu pitää saada liikkeelle.

Puu on ratkaisujen lähde. Sillä voidaan korvata muovia, fossiilisia polttoaineita, betonia ja hiiltä. Rakennusmateriaalina puu sopii niin koteihin kuin kouluihinkin.

Kuin metsänvihreä keskusta, on myös puu se kotimainen, kestävä vaihtoehto.

Eikä puu Suomesta lopu. Siitä kiitos kuuluu suomalaisille metsänomistajille ja heidän ”sukupolvelta toiselle” -ajattelulleen, jonka ansiosta metsämme kasvavat jatkossakin enemmän, kuin niitä käytetään.

Ylisukupolvista ajattelua tarvitsemme myös päätöksenteossa. Meidän pitää koko maassa pystyä elämään kahta aikaa. Torjumme koronaa, jokainen arjessa ja päättäjät päätöksissä. Se on terveydestä ja taloudesta vastuun kantamista. Samalla tarvitsemme koronan jälkeistä aikaa rakentavia päätöksiä.

Koronan jälkeen toimeliaisuus ja talous lähtevät kasvuun. Koko Suomi on saatava mukaan. Työn ja yrittämisen tielle ei saa asettaa kiristyvää verotusta, turvotettua byrokratiaa tai rapistuvia väyliä. Osaajista tai raaka-aineista ei saa tulla pulaa.

Hallituksessa vauhditamme kasvua muun muassa alentamalla teollisuuden sähköveroa, lisäämällä kymmenentuhatta uutta koulutuspaikkaa korkeakouluihin ympäri Suomen, sekä nostamalla perusväylänpidon vuosittaista rahoitusta 300 miljoonalla eurolla. Luottamusta herättävä verotus- ja sääntelylinja edistää yrittämistä ja investointia.

Koronan jälkeistä Suomea, palveluita ja elinvoimaa rakennetaan hallituksen lisäksi jokaisessa kunnassa. Tekijäporukalle, rakentavuudelle ja sinnikkyydelle on kysyntää. Meillä keskustalaisilla on juuri tässä ajassa suomalaisille paljon annettavaa.

Olosuhteita emme voi valita, asenteemme voimme. Suomen menestystarina on rakennettu sisulla, työllä ja uskolla tulevaan. Tällä otteella kestävät tulokset rakennamme jatkossakin, oli kyse sitten kotikunnasta, kotimaasta tai puolueestamme.

Annika Saarikko Annika Saarikko on keskustan puheenjohtaja, hallituksen valtiovarainministeri sekä kolmannen kauden kansanedustaja Varsinais-Suomesta.