Keskustan Honkonen: Autoilun mikromuovipäästöt saatava kuriin

Muovi

Liikenne on suurin yksittäinen mikromuovipäästöjä aiheuttava tekijä ja jopa noin puolet merten mikromuovista on lähtöisin liikenteestä.

– Liikenne hioo tienpintaa ja renkaita. Muovihippusia irtoaa tiemerkinnöissä käytettävistä maaleista ja autonrenkaista. Muovihippuset kulkeutuvat sadeveden mukana kaikkialle ympäristöön ja vesistöihin ihmisten ruokapöytiin asti, toteaa keskustan kansanedustaja ja ympäristövaliokunnan jäsen

Autonrenkaat ovat sekoitusta synteettistä ja luonnon kumia sekä erilaisia täyte- ja vahvikeaineita. Renkaiden elinaikana jopa 10-20 % hioutuu pois. Lisäksi tiemaalit sisältävät mikromuovia.

– Liikenteen mikromuovipäästöjä pitäisi ehdottomasti saada vähennettyä. Erityisiä riskialueita ovat kaupungit. Autoilua pitäisikin vähentää kaupunkien ydinkeskustoissa mikromuovin ja pienhiukkasten vähentämiseksi, Honkonen vaatii.

– On myös panostettava luonnon kumin ja vaihtoehtoisten rengasmateriaalien kehittämiseen. Lisäksi maaleista pitäisi poistaa mikromuovi. Tiepölyn kerääminen ja teiden puhtaana pito voivat myös vähentää mikromuovin pääsemistä luontoon, Honkonen toteaa.

Hän on jättänyt asiasta kirjallisen kysymyksen ministerille.