Yrittäjien mukaan hallitusohjelma on pelättyä parempi – “Yrittäjäjärjestöä on kuultu neuvotteluissa"

Hallitusohjelma

Suomen Yrittäjien mukaan hallitusohjelma on pelättyä parempi. Toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen toteaa, ettei yrittäjyyden olosuhteissa tapahdu suurta muutosta.

Pentikäisen mukaan verotus säilyy suunnilleen nykytasolla tai voi jopa hieman heikentyä pienten yritysten kohdalla ja monia yrittäjyydelle haitallisia hankkeita on torjuttu.

– Yrittäjäjärjestöä on kuultu neuvotteluissa. Annamme sille arvon, Pentikäinen kiittää.

Pentikäisen mielestä kansainvälisen kilpailun vuoksi olisi ollut tarpeen parantaa merkittävästi yrittäjien ja yrittäjyyden edellytyksiä, mutta niin ei nyt tapahdu.

Yrittäjät on pettynyt siihen, ohjelmassa ei ole rakenteellisia työmarkkinauudistuksia. Pentikäisen mukaan hallitusohjelman perusta murenee, jos uusien menojen rahoitus tulee pääasiassa työllisyyden parantumisesta. Työmarkkinauudistukset menevät järjestöjen valmisteluun ja Yrittäjät on määrä kutsua mukaan.

– Lähdemme etsimään ratkaisuja, joita palkansaajapuoli voi tukea. Niitä on löydettävissä, jos on tahtoa, Pentikäinen sanoo tiedotteessa.

Finanssipolitiikan viritys on järjestön pääekonomistin Mika Kuismasen mukaan liian löysä ja perustuu oletukselle hyvästä talouskasvusta ja työllisyyden positiivisesta kehityksestä.

Yrittäjien kannalta on merkittävää, että yrittäjävähennys ja listaamattomien osakeyhtiöiden osinkoverotus pysyvät ennallaan.

Yrittäjät näkevät, että kotitalousvähennyksen heikentäminen on huono asia. Kuismasen mukaan kotitalousvähennys lisää työn kysyntää ja vähentää harmaata taloutta eikä ole oikea työkalu tulonjaon tasaukseen.

Hallitusohjelmassa on lukuisia yrityslainsäädännön kirjauksia, jotka vastaavat yrittäjien tavoitteita.

– Olemme pitkään ajaneet muutosta perintäkuluja, maksuaikoja ja maksukyvyttömyyttä koskevaan sääntelyyn. Hallitusohjelma linjaa selvästi, että lainsäädännön kehittämisen tavoitteena on pk-yritysten toimintaedellytysten vahvistaminen. Tähän on syytä olla tyytyväinen, Yrittäjien työmarkkinajohtaja Janne Makkula sanoo.