Tanskassa juhlitaan kuningatar Margareetan nousua valtaistuimelle 50 vuotta sitten

Kuningatar on vakuuttanut pitävänsä kiinni perinteestä, jonka mukaan hallitsija perii asemansa eliniäkseen
Ulkomaat

Tanskan kuningatar Margareeta II viettää alkavalla viikolla valtaistuimelle nousunsa 50-vuotisjuhlaa. 81-vuotiaana hän on nykyään yksi maailman pisimpään hallinneista monarkeista.

Suositun kuningattaren merkkipäivää vietetään koronapandemian takia hillitymmin kuin aiemmin, ja monia ennakkoon suunniteltuja tapahtumia on lykätty.

Vuosikymmen sitten lähes 10 000 ihmistä kerääntyi Amalienborgin linnan pihalle tervehtimään tuolloin 71-vuotiasta kuningatarta tämän valtakauden 40-vuotisjuhlallisuuksissa. Tuolloin juhlallisuudet jatkuivat gaalaillallisilla, jossa paikalla olivat muun muassa Ruotsin ja Norjan hallitsijaparit sekä Islannin ja Suomen presidentit.

Margareeta syntyi vuonna 1940 viikko sen jälkeen, kun natsi-Saksa oli miehittänyt Tanskan. Margareetan äidin prinsessa Ingridin nähtiin työntävän vastasyntynyttä tytärtään lastenvaunuissa pääkaupungissa, ja tämä tulkittiin protestiksi miehittäjiä vastaan.

Margareeta ei ollut syntyessään kruununperijä, vaan hänen setänsä otaksuttiin nousevan seuraavaksi valtaistuimelle. Vallan periytyminen naiselle sallittiin kuitenkin vuonna 1953.

Margareeta nousi Euroopan vanhimman monarkian valtaistuimelle 14. tammikuuta 1972 isänsä kuningas Fredrik IX:n kuoltua. Margareeta on Tanskan ensimmäinen hallitseva kuningatar.

Ollessaan kruununprinsessa Margareeta avioitui ranskalaissyntyisen prinssi Henrikin kanssa vuonna 1967. Pariskunta sai kaksi poikaa, kruununprinssi Fredrikin ja prinssi Joachimin.

Margareetan jälkeen valtaistuimelle nouseva kruununprinssi Fredrik on jo 53-vuotias. Aika näyttää, kuinka kauan hänen on vielä odotettava hallitsijavuoroaan. Kuningatar Margareeta on vakuuttanut pitävänsä kiinni perinteestä, jonka mukaan hallitsija perii asemansa eliniäkseen.

Kuningattaren puoliso, prinssi Henrik jäi eläkkeelle vuoden 2016 alusta ja kuoli vuonna 2018. Prinssi Henrik oli kuollessaan 83-vuotias.

Henrikin kerrottiin olleen avioliiton alusta asti tyytymätön pitkäaikaiseen titteliinsä prinssipuoliso. Viimeiset vuotensa hän sai käyttää virallista titteliä prinssi.

Pitkän hallitsijauransa lisäksi kuningatar Margareeta on tunnettu taiteellisista lahjoistaan. Hän on maalannut tauluja, puvustanut näytelmiä ja kuvittanut satukirjoja. Margareeta on lisäksi useita kieliä hallitseva kääntäjä.

Harmaantuneella kuningattarella on myös tanskalaisia ihastuttava pahe, tupakoiminen.

–  Polttaa kuin kuningatar, tanskalaiset luonnehtivatkin ketjupolttajia.