Näin Stubb kommentoi omaa rooliaan huipputapaamisen alla: "Se on mission impossible"
Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyia Helsingissä isännöivä presidentti Alexander Stubb on ottanut näkyvän roolin Euroopan Ukraina-diplomatiassa.
Lontoossa maaliskuun alussa pidetyssä Ukraina-huippukokouksessa presidentti Stubb istui samassa pöydässä Zelenskyin, kokousta isännöineen Britannian pääministerin Keir Starmerin ja Ranskan presidentin Emmanuel Macronin kanssa.
Stubb on myös aiemmin luonnostellut itse suunnitelmaa Ukrainaan. Siinä Ukraina voisi lähestyä rauhaa kolmessa vaiheessa. Ensimmäinen vaihe olisi Ukrainan asemien vahvistaminen liittolaisten tuella ennen neuvottelujen alkua, toinen vaihe olisi aselepo ja kolmas vaihe varsinaiset rauhanneuvottelut.
STT:n tietojen mukaan Brysselin EU-kuplassa osalle ihmisistä on Stubbin aktiivisuuden vuoksi muodostunut käsitys, että Stubb hakisi jopa omaa virallista edustajan roolia rauhanneuvotteluissa. STT kysyi asiasta Stubbilta lauantaina tekemässään haastattelussa ja hän kommentoi asiaa seuraavasti:
– Erilaisilla nimillä on spekuloitu, mutta kyllä minun täytyy ihan suoraan sanoa, että se on niin sanottu mission impossible (mahdoton tehtävä). Pitäisin enemmän järkevänä sitä, että on todellakin alemman tason niin sanotut neuvottelutiimit.
Stubb myös sanoi, ettei Eurooppa tarvitsisi rauhanneuvotteluihin välttämättä erillistä Ukraina-edustajaa, vaan Euroopalla voisi olla käytössä oma neuvottelutiimi.
Vielä helmikuussa Münchenin turvallisuuskokouksessa Stubb ehdotti, että Eurooppa esittäisi Ukrainan rauhaneuvotteluihin erityistä Ukraina-edustajaa.
– Itse pitäisin tarkoituksenmukaisena, että johtovastuun neuvotteluista ottaisi Britannia, Ranska ja Saksa ja sitten joku EU:n puolelta, koska jos meillä ei ole selkeätä järjestystä, niin silloin on hirveän vaikea olla osallinen neuvotteluissa. Tällä hetkellähän neuvottelut tapahtuvat vähän hallitusten välisesti, Stubb sanoi STT:lle lauantaina.
Suomalaisten sotilaiden lähettämistä Ukrainaan hän kommentoi toteamalla, että Suomi osallistuu suunnitteluun ja tulee olemaan mukana ”sopivalla tavalla” Suomen intressien mukaisesti.
– Olemme osa tätä länsimaiden koalitiota ja osallistumistapoja tulee olemaan monia ja veikkaan että meidän kohdallamme se tulee olemaan suhteellinen, uskottava ja riittävä.
Stubbin mukaan Suomen päävastuu on kuitenkin pohjoisen puolustaminen eli noin 1 340 kilometriä rajaa Venäjän kanssa.
– Nyt vasta aloitetaan suunnittelut siitä, millä tavalla tämä länsimainen koalitio tulee ylläpitämään aselepoa tai tulitaukoa tai millaiset turvallisuusjärjestelmät on. Eli on liian aikaista ottaa kantaa siihen, millä tavalla Suomi tarkasti osallistuu, hän sanoo.
Stubbin mukaan Suomi tulee kuitenkin olemaan mukana. Pääministeri Petteri Orpo (kok.) sanoi viime viikolla, että Suomi ei lähetä sotilaita rauhanturvaajiksi Ukrainaan.