Saarikko kannustaa kuntia yhteistyöhön koululaisten koronatestien hankinnassa

”Hankintamäärät ovat niin isoja, että se tulee vaikuttamaan myös hintaan.”
Koululaisten kotitestit

Valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk.) kannustaa kuntia yhteistyöhön koululaisten koronatestien hankinnoissa. Hallituksen koronaministeriryhmä suositteli perjantaina, että kaikille perusasteen ja toisen asteen oppilaille tehdään viikoittain kaksi kotitestiä mahdollisten tartuntojen havaitsemiseksi.

–  Kuntien kannattaa tehdä tässä nyt laajasti yhteistyötä, koska hankintamittakaavat ja hankintamäärät ovat niin isoja, että se tulee vaikuttamaan myös hintaan. Toivon, että kunnat eivät jää tämän kysymyksen kanssa yksin, vaan tekevät tiivistä yhteistyötä, Saarikko sanoi STT:lle.

Saarikon mukaan valtio on valmis tukemaan kuntia käytännön hankintatyössä.

Saarikko ei lauantaina osannut arvioida, kuinka paljon tarvittavien kotitestien hankinta maksaa, mutta korosti, että valtio on sitoutunut vastaamaan välttämättömistä terveydenhuollon menoista. Saarikko rinnastaa tässä suhteessa kotitestit koululaisten maskeihin ja kaikkien suomalaisten koronarokotuksiin.

–  Ne ovat välttämättömiä terveydenhuollon menoja, ja sittenkin edullisempia kuin yhteiskunnan täyssulusta aiheutuvat pitkäaikaiset haitat, Saarikko sanoi.

Koululaisten testaamiseen tarvittavien kotitestien suuri määrä ja niiden saatavuus on herättänyt kansalaisten keskuudessa ihmettelyä, kun testit on myyty loppuun monista vähittäiskaupoista ja kun niiden kysyntä käy kuumana globaalistikin. Saarikon mukaan asiassa ei kuitenkaan ole syytä huoleen.

–  Hallituksen piiristä on varmistettu Huoltovarmuuskeskuksen tuella, että testien saaminen kansainvälisiltä markkinoilta onnistuu isossakin mittakaavassa, Saarikko sanoi.

Saarikko sanoi olevansa iloinen siitä, että kaupat näyttävät pudottaneen kotitestien hintoja sen jälkeen, kun kotitestit siirrettiin nollaverokantaan. Eduskunta päätti kotitestien vapauttamisesta arvonlisäverosta joulukuun lopussa ja päätös astui voimaan vuodenvaihteessa.

–  Hinnat näyttävät nyt vuodenvaihteessa pudonneen, ja sitä kautta testien käyttö on varmasti myös merkittävästi lisääntynyt, Saarikko sanoi.

–  Kotitestit ovat tärkeä lisä koronanhoidossa, nyt kun julkinen testaaminen näyttää ruuhkautuvan eri puolilla Suomea.