Suositukset koululaisten laajoista koronatesteistä herättävät hämmennystä

OAJ pitää urakkaa valtavana. Opetusministeri Andersson ei usko, että testaaminen voi alkaa heti.
Koululaisten kotitestit

Koululaisten koronatestaaminen viikoittain tulee olemaan valtava urakka, sanoi Opetusalan ammattijärjestö OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen STT:lle lauantaina.

Testaamista ei saada heti käyttöön esitetyssä laajuudessa, arvioi puolestaan opetusministeri Li Andersson (vas.) STT:lle.

Hallituksen koronaministerityöryhmä kertoi perjantaina suosittelevansa, että perusasteen ja toisen asteen oppilaat testattaisiin kahdesti viikossa kevätlukukauden alettua mahdollisten koronatartuntojen havaitsemiseksi. Tarvittaessa testausta voitaisiin lisätä tartuntataudeista vastaavan lääkärin päätöksellä kolmesta viiteen kertaan viikossa.

Koronatestejä ei ole tarkoitus tehdä koulussa vaan kotona, vahvistaa opetusministeri Andersson. Se, miten laajasti testejä tehtäisiin, selviää Anderssonin mukaan kun asian valmistelu etenee sosiaali- ja terveysministeriössä (STM).

Jos testataan laajasti, myös valmistelu kestää pidempään.

–  Onko se kaikkia koskeva niin kuin ministeri (Krista) Kiuru eilen viittasi, jolloin se edellyttää aika suurta logistiikka- ja hankintaprosessia.

Puheenjohtaja Luukkaisen mukaan on epäselvää, miten huolehditaan, että kaikki oppilaat varmasti testattaisiin kotona.

–  Sehän on valtava homma. Pelkästään perusopetuksen piirissä on Suomessa yli puoli miljoonaa lasta. Tähän kun lisätään toinen aste ja vielä henkilökunta päälle, puhutaan lähes miljoonasta ihmisestä, jotka pitäisi testata vähintään kahdesti viikossa.

Andersson ei usko, että koululaisten kotitestit saadaan heti käyttöön.

–  Pikatestiasia on sosiaali- ja terveysministeriön vastuulla. Sitä pitää kyllä vielä aika paljon valmistella, että saadaan vastauksia kaikkiin käytännön kysymyksiin, jotka siihen liittyvät, Andersson sanoo STT:lle.

STT yritti saada lauantaina lisätietoja hallituksen koronaministerityöryhmän kouluja ja oppilaitoksia koskevista linjauksista ja suosituksista STM:stä siinä kuitenkaan onnistumatta. Kansliapäällikkö Kirsi Varhila vastasi STT:n esittämiin kysymyksiin vain lauseella tekstiviestitse.

–  Yksityiskohtiin palataan valmistelun edetessä, hän kirjoitti.

Opetusministeri Andersson pitää kohdennettuja testejä hyvänä ratkaisuna.

–  Itse olen ajatellut, että näitä kotitestejä olisi hyvä saada käyttöön pikaisesti kohdennettuna toimenpiteenä. Jos on esimerkiksi sellainen tilanne, että luokalla tai koulussa on ollut paljon koronatartuntoja.

Valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk.) kannustaa kuntia yhteistyöhön koululaisten koronatestien hankinnoissa. Saarikon mukaan valtio on valmis tukemaan kuntia käytännön hankintatyössä.

Koululaisten testaamiseen tarvittavien kotitestien suuri määrä ja niiden saatavuus on herättänyt kansalaisten keskuudessa ihmettelyä, kun testit on myyty loppuun monista vähittäiskaupoista ja niiden kysyntä käy kuumana globaalistikin. Saarikon mukaan asiassa ei kuitenkaan ole syytä huoleen.

–  Hallituksen piiristä on varmistettu Huoltovarmuuskeskuksen tuella, että testien saaminen kansainvälisiltä markkinoilta onnistuu isossakin mittakaavassa, Saarikko sanoi STT:lle.

Hallituksen koronaministerityöryhmä esitti perjantaina koronatestien lisäksi myös muita toimia, joilla koulujen ja oppilaitosten terveysturvallisuutta voitaisiin parantaa.

Niitä ovat muun muassa lasten ja nuorten koronarokotusten vauhdittaminen, tehostetut maski- ja karanteenikäytännöt sekä vaikeassa alueellisessa koronatilanteessa poikkeukselliset opetusjärjestelyt kuten siirtyminen paikallisilla päätöksillä etäopetukseen.