Presidentti Niinistö vastaa Marinille: ”Yhteistyö on tarpeen suojavälineiden hankinnassa”

Koronakriisi

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö korostaa yhteistyön merkitystä suojavälineiden hankinnassa.

– Nyt pitää yhdistää voimat ja lopettaa keskinäinen syyllistäminen, Niinistö kirjoittaa kotisivuillaan julkaistussa kirjoituksessa.

Aiemmin keskiviikkona pääministeri Sanna Marin (sd.) kertoi, että presidentti Niinistö on auttanut diplomaattisten suhteidensa kautta, että tavarat saadaan liikkumaan sieltä, mistä tilauksia on tehty.

– Suojavarusteiden maailmanlaajuinen kysyntä on valtavaa, tarjonta niukkaa. Käytännössä näyttää, että Kiinassa suojavälineiden kauppa toimii pelkästään markkinaehtoisesti. Tasavallan presidentin rooli on yleisellä tasolla luoda edellytyksiä sille, että suomalaiset voivat toimia tuloksellisesti. Tässä suhteessa teen parhaani, Niinistö selventää.

Presidentti Niinistö lisää, että kaikkien toimijoiden pitäisi löytää yhteinen käsitys siitä, mitä ja paljonko suojavälineitä tarvitaan.

– Tavaran hankinnassa tarvitaan kaikki osaaminen ja suhteet – myös yksityisen sektorin Kiina-tuntemus on tarpeen – jotta onnistutaan.

Suojavälineiden ympärillä on käyty värikästä keskustelua. Esimerkiksi Helsingin pormestari Jan Vapaavuori (kok.) on kertonut julkisuudessa ärhäkäin sanavalinnoin lähestyneensä valtiota useamman kerran suojavarusteiden riittävyydestä.

Kuuden suurimman kaupungin johtajat julkaisivat asiasta tiistaina yhteisen kannanoton.

Pääministeri Marin vastasi sanomalla suoraan, että osa terveydenhuollon toimijoista on laiminlyönyt velvollisuutensa varautua kriisiin ja etsii nyt syyllisiä valtiosta tai jopa elinkeinoelämästä.