Kiinasta tilatut suojavarusteet eivät sovi sairaalakäyttöön – ”Suojatarvikemarkkinoilla on tällä hetkellä kaoottinen tilanne”

Koronakriisi

Kiinasta Suomeen eilen saapunut erä suojavarusteita ei täytä sairaalakäytön standardeja, kertoi Huoltovarmuuskeskuksen toimitusjohtaja Tomi Lounema tiedotustilaisuudessa.

Varusteita voidaan kuitenkin sosiaali- ja terveysministeriön (STM) arvion mukaan käyttää hoivayksiköissä. Ministeriön kansliapäällikkö Kirsi Varhilan mukaan oli pettymys, etteivät suojavarusteet olleet sairaalakäyttöön sopivia.

Siihen oli kuitenkin osattu varautua, sillä myös muilla mailla on ollut vastaavia kokemuksia.

Lounema kuvasi, että suojatarvikemarkkinoilla on tällä hetkellä kaoottinen tilanne. Markkinoilla on monenlaisia kaupantekijöitä, eivätkä merkit ole tunnettuja. Hinnat nousevat koko ajan ja kaupat joudutaan lyömään lukkoon hyvin nopeasti.

Asiakirjat eilen saapuneessa erässä olivat kunnossa.

– Kaikki näytti hyvältä, mutta sitten tuote ei ollutkaan sitä, mitä olisi pitänyt olla. Tätä on kohdattu myös muualla Euroopassa. Nyt se osui meidänkin kohdalle, Lounema totesi.

Suojavarusteista on käyty viime päivinä runsaasti keskustelua. Kansliapäällikkö Varhila totesi tiedotustilaisuudessa, että kentällä on tällä hetkellä hyvin erilaisia tilanteita.

Joissakin kunnissa ja sairaanhoitopiireissä tilanne on hyvä, toisaalla tilanne on heikko.

Työ- ja elinkeinoministeriön alivaltiosihteeri Petri Peltonen sanoi, että erityisesti suojamaskien kulutus on nyt suurta. Peltosen mukaan Suomessa saadaan käyntiin oma hengitysmaskien tuotanto kahden viikon kuluessa.