Polttoaineen hinnankorotus ei käy keskustalaisille – "Pettymys"

Liikenne

Keskustan kansanedustajat tyrmäävät laajalla rintamalla ajatuksen polttoaineiden veronkorotuksista.

Aiemmin tänään julkaistussa liikenteen verotusta selvittäneen valtiovarainministeriön työryhmän ehdotuksessa esitettiin että ajoneuvojen verotusta siirrettäisiin perusverosta enemmän polttoaineveroon. Tämä olisi työryhmän mukaan tehokas tapa vähentää päästöjä.

Valtiovarainministeri Matti Vanhanen (kesk.) tyrmäsi esityksen tuoreeltaan.

Eduskunnan liikennevaliokunnan keskustalainen varapuheenjohtaja Ari Torniainen pitää esitystä pettymyksenä.

– Työryhmän esityspohja on pettymys, sillä se on edelleen linjannut veropäätösten pohjaksi polttoaineveron noston, vaikka hallitusohjelmassa on sovittu, ettei uusia korotuksia enää tule. Ministeriö ja liikenne tarvitsevat uutta ajattelua ja uusia malleja verotuksen ja maksujen suuntaamiseksi.

Keskusta on esittänyt, että polttoaineverojen sijaan siirryttäisiin verottamaan ajettujen kilometrien mukaan, Torniainen muistuttaa kannanotossaan.

– Sen perusideana on järjestelmä, jossa ajaminen on suhteessa halvempaa niillä alueilla, joissa oma auto on välttämätön ja joukkoliikenne heikkoa tai olematonta, myös tieluokilla olisi vaikutusta. Kannustan kaikkia eduskuntapuolueita tuomaan omat esityksensä verotuksen korjaamiseksi tulevaa muutosta vastaavaksi, Torniainen painottaa

Keskustaedustajat ovat viestineet veronkorotuksia vastaan aktiivisesti esimerkiksi Twitterissä. Hilkka Kemppi toteaa ykskantaan, ettei korotus käy.

– Olemme esittäneet oman vaihtoehtomme.

Pekka Aittakumpu komppaa Vanhasen viestiä.

– Olennaista on erottaa eri työryhmien esitykset ja hallituksen esitykset. Tämä hallitus EI TULE korottamaan polttoaineiden verotusta. Eikö tämä Matin linja olekin hyvä ja kannatettava?

Aittakumpu muistuttaa kommentoimaan innostunutta perussuomalaisten eduskuntaryhmyri Ville Taviota siitä, että tällä kaudella tehty korotus oli vain normaali indeksikorotus.

– Näistä korotuksista ei voine yksikään puolue pestä käsiään. PS myös teki viime kaudella. Kyse on sentti- ei prosenttiverosta. Autoilua pitää saada edullisemmaksi etenkin harvaan asutuilla seuduilla. Se on keskustan tavoite.

Keskustan eduskuntaryhmää vetävä Antti Kurvinen toteaa lyhyesti Vanhasen viestin olevan täysin kiistaton.

– Selvää tekstiä.