Poliisien rintama syynäsi henkilöpapereita Tanskan rajalla

Etelä-Ruotsin tarkastuksiin tulossa apuvoimia maanantaina
Rajatarkastukset

Malmössä junamatkustajia oli vastassa joukko huomioliiveihin pukeutuneita poliiseja, kun Ruotsi torstaina aloitti rajatarkastuksensa maan eteläosassa.

Hyllien juna-asemalla, vain jonkin matkan päässä Ruotsin ja Tanskan rajasta, ruotsalaispoliisit astuivat sisään Kööpenhaminan suunnasta tulleisiin juniin ja kävivät läpi matkustajien henkilöpapereita.

Myös Juutinrauman sillan Ruotsin puoleisesta päästä tihkui tietoja ajoneuvojen pistokoemaisista tarkastuksista.

– Sillalla liikennettä on todella runsaasti, eikä kaikkia sen läpi kulkevia voida tarkastaa, totesi poliisin edustaja Thomas Wallberg torstaina tiedotustilaisuudessa Tukholmassa.

Rajatarkastusten ensi tunteina Malmössä saatettiin jonkin verran ihmisiä ulos junista. Heidän joukossaan oli myös turvapaikanhakijoita.

Tarkastuksissa oli torstaina mukana ainakin joitakin kymmeniä poliiseja Etelä-Ruotsista. He saavat vahvistusta muualta Ruotsista maanantaista lähtien.

Nähtäväksi jää, tuleeko tarkastuksista tällöin selvästi kattavammat.

Ruotsin hallituksen mukaan tavoitteena on nyt saada parempi ote maahan saapuvasta ihmisvirrasta.

Tähän asti käytännössä kuka tahansa on voinut tulla Juutinrauman sillan yli Tanskasta Ruotsiin ilman, että ruotsalaisviranomaiset ovat välttämättä rekisteröineet maahantuloa. Näin ollen ihmisiä on jäänyt myös paperittomina maahan.

Ruotsista voi kuitenkin hakea turvapaikkaa entiseen tapaan. Vielä ei tiedetä, lisäävätkö nyt aloitetut rajatarkastukset rekisteröityneiden turvapaikanhakijoiden määrää Ruotsissa, jos entistä harvempi pääsee jatkamaan matkaansa Norjaan tai Suomeen.

Rajatarkastusoperaation ensimmäisen päivän tuloksia ja toimivuutta oltiin Etelä-Ruotsin poliisin mukaan arvioimassa huolella.

– Haluamme tietää, mikä toimii, teemmekö jotain väärin ja mitä voisimme parantaa. Meidän on pysyttävä myös työaikamääräysten puitteissa, sanoi poliisin tiedottaja Ewa-Gun Westford STT:lle.
Poliisi kertoi torstaina valtakunnallisella tasolla, että rajatarkastustoimintaa katsotaan suunnittelutyössä jo puolen vuoden päähän.

Juutinrauman sillalla kulkee päivittäin 20 000 autoa molempiin suuntiin.

Ruotsin maahanmuuttovirasto on arvioinut, että maahan saattaa tänä vuonna tulla jopa 190 000 turvapaikanhakijaa.