Pirkkalainen: Näin syntyi keskustan menestyksekäs vaaliviesti – ja tämä aluevaaleista pitäisi oppia

Palkintopallilla ei enää tarvitse sijoituksia miettiä, puoluesihteeri Riikka Pirkkalainen sanoo keskustan ja SDP:n maaliintulojärjestyksestä
Aluevaalit

Keskustan puoluesihteerillä Riikka Pirkkalaisella on ”älyttömän hyvä fiilis” aluevaalipäivän jälkeisenä maanantaina, vaikka yöunet jäivätkin lyhyiksi.

– Ei sitä voi mitenkään muuten analysoida kuin että olihan se huipputulos, Pirkkalainen huokaa.

Hän huomauttaa, että keskustalla on odotuksia parempi tulos sekä kesäkuun kuntavaaleista että aluevaaleista.

Aluevaaleissa kävi lisäksi niin, että kärkikolmikko karkasi kauas muista puolueista.

Keskusta jäi niukasti kolmanneksi 19,2 prosentin kannatuksella, kun SDP:n tulos oli 19,3 ja kokoomuksen 21,6. Neljännellä sijalla olevalla perussuomalaisilla luku on 11,1 prosenttia.

Pirkkalaisen mielestä SDP:n ja keskustan maaliintulojärjestyksellä ei ole tässä kohtaa juurikaan väliä.

– Podiumin paikat olivat isolla kaulalla muihin puolueisiin, joten palkintopallilla ei enää tarvitse sijoituksia miettiä.

– Meillä oli tavoitteena saada mahdollisimman monta keskustajohtoista hyvinvointialuetta sekä keskustalaista aluevaltuutettua, ja pääsimme erittäin hyviin lukemiin.

Pirkkalaisen mukaan keskustan tulos on hyvä riippumatta siitä, että Helsingin puuttuminen vaaleista oli puolueen tulokselle eduksi.

– Huolimatta siitä, laskettaisiinko Helsinkiä jollain tavalla, keskustan tulos alkaa olla sellaisella tasolla, jota keskustalaiset ovat toivoneet.

Pirkkalainen uskoo, että tällä vaalituloksella on merkitystä myös reilun vuoden päässä häämöttäviin eduskuntavaaleihin.

– Keskustan itsetunto kohoaa, syystäkin. Olemme tehneet hankalista lähtökohdista pari onnistunutta kampanjaa.

Pirkkalaisen mukaan aluevaaleista on syytä ottaa oppia tuleviin koitoksiin. Keskusta rummutti vaaliviestiään eli lähipalveluiden vahvistamista syksystä lähtien.

– Toivon, että tämä on esimerkkinä keskustalle siitä, että pitää uskoa siihen omaan viestiin. Sivuille ei vilkuilla silloin kun on oma vahva tavoite, vaan keskitytään sen viestin toistamiseen. Silloin sitä tulosta syntyy, Pirkkalainen sanoo.

Keskusta julkisti jo elokuun lopussa tavoitteensa siitä, että puolue haluaa sote-pisteen joka kuntaan.

Tämä konkreettinen tavoite tuli keskustan puheenjohtajalta Annika Saarikolta, Pirkkalainen kertoo.

– Annika sen kesä-heinäkuun taitteessa sanoi, että hänen mielestään se on tavoite, joka keskustan pitää ääneen lausua näissä vaaleissa. Se, että lähipalvelut täytyy konkretisoida niin, että mitä ne jokaisen kotiseudulla tarkoittaisivat, Pirkkalainen sanoo.

Aluevaaliohjelmaa oli puolestaan laatimassa keskustan kunta- ja aluevaalityöryhmä, jonka puheenjohtajana toimi kansanedustaja Mikko Kärnä.

Pirkkalainen kertoo, että työryhmään oli avoin haku ja kokoonpanossa oli parikymmentä henkeä.

– Työryhmä kasasi vaaliohjelman, puoluehallitus käsitteli sitä useaan otteeseen ja muokkasi lopulliseen muotoonsa. Ohjelman tiivistys, otsikointi lähipalveluiden vahvistamisesta sekä keskustan kolme kärkitavoitetta tulivat puoluejohdolta.

Mikko Kärnä jäi itse varasijalle pyrkiessään Lapin hyvinvointialueen valtuustoon. Hän sai 247 ääntä.

– Aloitin poliittisen urani varakansanedustajana. Nyt näyttää siltä, että olen kansanedustaja ja vara-aluevaltuutettu, Kärnä kirjoitti Facebookiin vaali-iltana.

– Olen todella ylpeä myös siitä, että näiden vaalien aluevaaliohjelma laadittiin johdollani. Ei ollut ilmeisesti kehno laisinkaan, Kärnä kirjoittaa.

Aloitin poliittisen urani varakansanedustajana. Nyt näyttää siltä, että olen kansanedustaja ja vara-aluevaltuutettu….

Julkaissut Mikko Kärnä Sunnuntaina 23. tammikuuta 2022

Politiikan tutkija Erkka Railo tulkitsee, että keskusta osui kansan syvimpiin tuntoihin vaalien sanomallaan.

– Keskustan tuloksen voi tulkita myös niin, että ihmiset ovat todella huolissaan omista lähipalveluistaan. Se saattaa olla viesti, jota kannattaa kuunnella.