Kuntaliitto: Valituista aluevaltuutetuista 77 prosenttia istuvia kunnanvaltuutettuja

Ehdolle lähteneet kansanedustajat menestyivät vaaleissa
Aluevaalit

Aluevaalien ennakkotietojen mukaan valituista aluevaltuutetuista peräti 77 prosenttia on istuvia kunnanvaltuutettuja, kertoo Kuntaliitto. Ehdokkaista noin joka kolmas oli istuva kunnanvaltuuston jäsen.

–  Moni kunnanvaltuutettuna toimiva innostui aluevaaliehdokkuudesta, joten heidän erittäin suuri osuutensa aluevaltuutetuista oli toki odotettavissa, kertoo Kuntaliiton tutkimuspäällikkö Marianne Pekola-Sjöblom tiedotteessa.

Kunnanvaltuutettujen osuus valituista vaihtelee jonkin verran eri alueiden välillä, Pekola-Sjöblom toteaa ja muistuttaa, että kyseessä oli 21 erilaisen alueen vaalit.

Kuntaliiton toimitusjohtaja Minna Karhunen pitää asetelmaa lupaavana yhteistyötä ajatellen.

–  Suuri määrä kuntien valtuutettuja aluevaltuustoissa edistää kuntien ja hyvinvointialueiden tiivistä yhteistyötä, Karhunen arvioi.

Kokonaan ilman edustusta aluevaltuustoihin jää ennakkotietojen mukaan 51 kuntaa.

Suurin kunta, josta ei valittu yhtään aluevaltuutettua, on vajaan 16  500 asukkaan Akaa Pirkanmaalla. Ilman valtuutettua jääneistä kunnista 40 on alle 5  000 asukkaan kuntia.

Aluevaltuustoihin pyrki yli sata kansanedustajaa, jotka ovat jo ennestään kunnanvaltuutettuja. Ennakkotietojen mukaan lähes kaikki tulivat valtuutetuiksi, Kuntaliitto toteaa. Tiedot vahvistuvat, kun kunnat saavat tarkastuslaskennan valmiiksi.

Seuraavat aluevaalit järjestetään vuonna 2025 samaan aikaan kuntavaalien kanssa. Pekola-Sjöblom toivoo, että samaan aikaan käytävät vaalit aktivoivat äänestäjiä paremmin. Nyt äänestysaktiivisuus jäi 47,5 prosenttiin.