Maatalouskoneet ovat nyt liikenteessä – Ota nämä seikat huomioon, kun harkitset ohittamista

Liikenne

Tähän aikaan vuodesta traktorit ja muut maataloustyökoneet ovat liikenteessä.

Liikenneturva muistuttaa, että traktorit ja puimurit ovat yleensä siirtymässä toisesta työkohteesta toiseen ja ovat maantiellä vain pienen hetken. Ohitukseen lähteminen saattaa olla täysin turhaa ja vaarantaa liikenneturvallisuuden. 

– Puimurinopeus ei päätä huimaa. Siitä syystä autoilijoiden on hyvä varata riittävästi aikaa omalle matkallensa, jolloin kohtaamiset maatalouskoneiden kanssa eivät vesitä aikataulua”, muistuttaa koulutusohjaaja Pentti Tervo Liikenneturvan tiedotteessa. 

Jos maatalouskoneen ohitse pitää päästä, tulee ohitukseen valmistautua huolellisesti.

Lyhyellä siirtymällä oleva työkone voi olla jo laittanut vilkun päälle ja valmistautunut kääntymään vasemmalle, jolloin ohitusta ei tule tehdä. Lisäksi oikeallekin kääntyvä maatalouskone saattaa tarvita tilaa myös vastaantulevien kaistalta.

Työkone voi kääntyä paikassa, jossa ei ole selkeää risteystä, kuten suoraan pellolle tai pienelle metsätielle. 

Liikenneturva muistuttaa, että ennen ohitusta omaa nopeutta on syytä alentaa, jotta nopeusero ohitettavan hitaamman ajoneuvon kanssa ei ole liian suuri.

Kun nopeusero on kohtuullinen, jää kuljettajalle vielä pelivaraa toimia, jos ohitettava onkin esimerkiksi kääntymässä vasemmalle. 

Lisäksi autoilijan kannattaa ottaa huomioon, ettei traktorin vilkku välttämättä näy kunnolla muille liikkujille, jos traktorin eteen tai taakse on kiinnitetty maatalouskone. Myöskään traktorin kuljettaja ei välttämättä näe peileistään perässä olevaa liikennettä. 

– Traktorin kuljettaja ei voi havainnoida takana tulevaa liikennettä kunnolla, jos perävaunu tai traktoriin kiinnitetty laite peittää näkyvyyden taakse. Ei siis kannata ajaa liian lähelle traktoria, vaan odottaa sopivalla etäisyydellä ohituspaikkaa. Tällöin ohittajan oma näkyvyys eteenpäin pysyy mahdollisimman hyvänä ja sopivan ohituspaikan havaitseminenkin on helpompaa, Tervo neuvoo.