Keskustan Aittakumpu: Autoilijat eivät saa joutua muutosten maksajiksi – "Suomessa henkilöautoilu on arjen välttämättömyys"

Keskusta

Kansanedustaja Pekka Aittakumpu (kesk.) kertoo jättäneensä kirjallisen kysymyksen siitä, miten liikenne- ja viestintäministeriö suhtautuu ”Stop autoilijoiden kuritukselle” -ryhmän esittämän adressin kannanottoihin.

Facebookissa toimiva puoluepoliittisesti sitoutumaton ryhmäs luovutti adressinsa kansanedustajille elokuun alussa. Liikenne- ja viestintäministeriä tai ministeriön edustajaa ei ollut paikalla adressia vastaanottamassa.

Aittakummun mukaan liikenne- ja viestintäministerin olisi hyvä ottaa kantaa autoilijoiden adressiin, koska autoilu on toistuvasti esillä muun muassa ilmastonmuutoksesta puhuttaessa.

– Suomessa henkilöautoilu on kuitenkin arjen välttämättömyys, koska korvaavia kulkumuotoja ei ole. Tavaraliikenteestämme taas yli 90 prosenttia liikkuu kumipyörien päällä, hän sanoo tiedotteellaan.

Aittakumpu korostaa, että sähkö- ja kaasuautot sekä muut fossiilittomat ratkaisut yleistyvät vähitellen.

– Suuri osa suomalaisista ajaa silti vielä pitkään bensa- tai dieselautolla. Nyt on huolehdittava, että nämä autoilijat eivät joudu muutosten maksajiksi. Kaikilla puolueilla on tässä peiliin katsomisen paikka. Autoilu on liian helposti nähty lähinnä pelkkänä rahan keräämisen tai oman kilven kiillottamisen kohteena.

Aittakumpu toteaa, että verotuksen ohella toinen ajankohtainen asia on maanteiden kunto.

– Tällä hallituskaudella väylien kunnossapitoon on saatu lisää rahaa, mutta edelleen erityisesti alempiasteisen tieverkon kunto on monin paikoin surkea. Maanteiden kunnossapitoon suunnattu raha on myös ilmastoteko, sillä polttoaineen kulutus laskee hyväpintaisilla teillä.