Juha-Pekka Rusanen astui isoihin saappaisiin Kouvolassa – "Menettelytapavaliokunta on luotettava selkänoja puoluekokouksen tukena"

Keskusta

Keskustan puoluekokouksessa Kouvolassa tehtiin merkittävä henkilövaihdos myös puheenjohtajakisan ulkopuolella, kun lapinlahtelainen Juha-Pekka Rusanen valittiin menettelytapavaliokunnan uudeksi puheenjohtajaksi.

29-vuotias yhteiskuntatieteiden maisteri ja meppi Elsi Kataisen avustaja sai täytettäväksi isot saappaat.

Edellinen puheenjohtaja Antti Hietaniemi ehti antaa luottamustehtävälle lähes pysyvät kasvot hoidettuaan sitä usean vuosikymmenen ajan lukuisissa puoluekokouksissa.

Rusanen on hankkinut omat kannuksensa toimimalla aiemmin sekä valiokunnan jäsenenä että varapuheenjohtajana.

Pesti ei auennut miehelle itselleen millään lailla yllätyksenä.

– Toiminnanjohtajien palavereissa sitä oli jo valmisteltu. Ennen Kouvolan kokousta tuli kyselyjä halukkuudesta ja tukeakin oli luvassa ympäri maan. Valinta oli lopulta yksimielinen, tuore puheenjohtaja toteaa.

Menettelytapavaliokunnan tehtävä ei ole laatia sääntöjä vaan vahtia niiden noudattamista. Demokratian toteutumisen takaa edustus kaikista keskustapiireistä.

Vertaus urheilukilpailun tai pelin tuomarointiin kuulostaa Rusasen mukaan hyvin osuvalta.

– Koen tämän kunniatehtävänä, joka samalla velvoittaa ja johon kuuluu myös vastuullisuus siitä, että kaikki sujuu sääntöjen mukaan. Valiokunnan tarkoitus on olla luotettava selkänoja puoluekokouksen tukena, hän määrittelee.

Yhtenä tärkeänä osana puheenjohtajan roolissa kuuluu myös mahdollisten ongelmatapausten ennakointi.

Kouvolan kokouksen alla spekulaatioita herätti eniten mahdollisesti aukeavan varapuheenjohtajan paikan täyttäminen: onko se välttämättä ylimääräisen puoluekokouksen tehtävä vai olisiko valinta voitu lykätä seuraavaan varsinaiseen puoluekokoukseen Vantaalle.

Juha-Pekka Rusasen mukaan keskustan säännöt ovat kyseisen kohdan osalta yksiselitteisen selkeät. Sääntöjen perusteella puolueella on oltava kolme varapuheenjohtajaa.

– Selvitin asiaa etukäteen. Kokouskutsu ja kokousta varten laadittu esityslista antoivat valiokunnalle hyvin selvät toimintaohjeet. Jos joku olisi halunnut tehdä toisenlaisen esityksen esimerkiksi varapuheenjohtajan valinnasta, niin se olisi pitänyt tehdä ennen esityslistan lopullista hyväksymistä.

Kiistanlaisia juttuja ei ole Rusasen mielestä muutenkaan ollut menettelytapavaliokunnan pöydällä ruuhkaksi asti käsiteltävänä.

– Valiokunnan sisäisistä keskusteluista on tietysti vaitiolovelvollisuus. Minun valiokunta-ajaltani ei ainakaan tule mieleen sellaisia asioita, jotka olisivat aiheuttaneet erityisen paljon erimielisyyttä.