HS: Hallituksessa halua perua leikkaukset Veikkauksen edunsaajien rahoitukseen

Taide ja kulttuuri

Hallituspuolueiden eduskuntaryhmien puheenjohtajat toivovat, että Veikkauksen edunsaajien rahoitukseen kaavaillut leikkaukset voitaisiin perua. Yksikään puolueista ei suoranaisesti vastusta ajatusta.

Asia käy ilmi Helsingin Sanomien kyselystä.

Vaikka hallitus kompensoi vielä ensi vuonna taiteen ja kulttuurin rahoitusta 330 miljoonalla eurolla, kentän rahoitus on supistumassa 18,4 miljoonaa euroa.

Liikunnan ja urheilun rahoitus on vähenemässä 11,9 miljoonaa euroa, tieteen ja tutkimuksen rahoitus 8,3 miljoonaa euroa sekä nuorisotyön rahoitus 4,3 miljoonaa euroa.

Kiistely etenkin taiteen ja kulttuurin sopeutuksista ryöpsähti, kun tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen (kesk.) julkaisi listat leikkausten kohdentumisesta.

SDP:n Antti Lindtmanin mukaan puolueessa on vahvaa tahtoa turvata kulttuuritoimijoiden rahoitus ensi vuodelle.

Keskustan Juha Pylväs muistuttaa, että hallituksen viisikko aikoo etsiä ratkaisuja siihen, miten ahdinkoa voisi helpottaa.

– Siihen en osaa ottaa kantaa, löytyykö täysimääräisesti puuttuvia miljoonia vai ei. Leikkausten määrä on koko ajan ollut tiedossa, ja meillä ryhmä on ne hyväksynyt vaikka ne valitettavia ovatkin.

Vihreiden, vasemmistoliiton ja RKP:n ryhmänjohtajat ovat sitä mieltä, että leikkaukset pitäisi perua.

– Me löysimme hallituksessa poliisille 30 miljoonaa euroa, myös kulttuurin rahoitus täytyy käydä yhdessä läpi, sanoo ympäristö- ja ilmastoministeriksi marraskuussa siirtyvä Emma Kari (vihr.).

Jussi Saramo (vas.) sanoo, että Veikkaus-tuottojen alenema tulee kompensoida täysimääräisesti.

Anders Adlercreutzin (r.) mukan päätösten peruminen tarkoittaisi, että hallituksen pitäisi löytää vastaavat säästökohteet jostakin muualta.