Ministeri Kurvinen ennakoi kulttuurileikkausten vähentävän työpaikkoja

Vyötä kiristetään yli kymmenyksellä taiteen ohella myös tieteessä, josta leikataan yli 8 miljoonalla eurolla.
Tiede ja taide

Veikkaus-tuottojen pienentyminen johtaa väistämättä kulttuurialan työpaikkojen karsimiseen ensi vuonna, arvioi tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen (kesk.).

Opetus- ja kulttuuriministeriö on linjannut, miten rahapelitoiminnasta rahoitusta saavien edunsaajien valtionrahoitusta leikataan ensi vuonna. Vähennys on kaikkiaan 43 miljoonaa euroa.

Summasta kulttuuriin kohdistuu noin 18 miljoonan, liikuntaan ja urheiluun 12 miljoonan, tieteeseen noin kahdeksan ja nuorisotyöhön reilun neljän miljoonan leikkaus. Leikkaukset tarkoittavat rahoituksen menetystä esimerkiksi eri taiteenaloille jaettaville tuille, ajatuspajoille, kirjastoille ja arkistoille.

–  Luvut ovat suuria, ja se tulee tarkoittamaan, että kaikilla opetus- ja kulttuuriministeriön edunsaajilla rahoitus ensi vuodelle vähenee ja he joutuvat toimintaansa karsimaan, Kurvinen sanoi tiistaina tiedotustilaisuudessa.

Kyse ei sinänsä ole uudesta leikkauksesta, vaan kevään kehysriihessä sovitun leikkauksen tarkemmasta jyvityksestä.

Kurvinen huomautti, että kun hallitus kompensoi viime ja tänä vuonna tuottojen putoamista täysimääräisesti, näin ei nyt enää tapahtunut.

Veikkauksen tulot lähtivät laskuun koronaepidemian vuoksi, mutta tuottojen uskotaan putoavan pysyvästi, kun rahapelaamista suitsitaan pelihaittojen vuoksi.

–  Tämä on hyvä asia, mutta ihan ilmaiseksi tämä ei tule, hän luonnehti ongelmapelaamisen hillintää.

Hallituspuolueet pohtivat rahapelituottoja saaneiden tahojen tulevaa rahoitusta parhaillaan erillisessä työryhmässä, jolla on työaikaa joulukuulle asti. Ryhmällä on oma seurantaryhmänsä, jossa kaikilla eduskuntapuolueilla on edustus.

Työn pohjana on Erkki Liikasen johtaman aiemman työryhmän loppuraportti, joka valmistui helmikuussa. Liikasen työryhmä esitti kokonaisuudistusta, jossa nykyiset edunsaajat siirrettäisiin budjetin kehysmenettelyn piiriin. Kurvinen on sittemmin kertonut tukevansa esitystä.

–  Jos Veikkauksen kokonaisratkaisua ei löydy, toimintaedellytykset menevät todella vaikeiksi ja ennakoimattomiksi, Kurvinen sanoi.

Kurvinen piti tiistaina aamupäivälle erillisen tapaamisen kulttuuri- ja taidealalle, johon kohdistuu suurin euromääräinen leikkaus.

–  Tietysti tunnelma oli hyvin surullinen ja pettynyt, ministeri kuvaili toimittajille.

Ala toi tyrmistyksensä esille myös julkisesti. Myös eduskuntaan vedottiin leikkurin pysäyttämiseksi.

–  Yli 18 miljoonan leikkausten työllisyysvaikutukset tulevat olemaan merkittäviä. Koronasta kärsinyt ala tarvitsee tukea, ei uusia leikkauksia. Eduskunta, teillä on vielä mahdollisuus pelastaa tilanne, kirjoitti taide- ja kulttuurialan ammattijärjestö Taku ry:n toiminnanjohtaja Nea Leo Twitterissä.

Kirjastoalalla kritiikkiä herätti vähälevikkisen kirjallisuuden ostotuen ja kulttuurilehtien tilaustuen lopettaminen kokonaan. Summa on ollut noin miljoona euroa.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) luonnehti tuloutuksen pudotusta vaikeaksi järjestökentälle. Marin kertoi Twitter-päivityksessä, että hallituspuolueiden johtajat etsivät ratkaisua asiaan syksyn aikana.

Hallituspuolue vasemmistoliitto vaatii kulttuurileikkausten perumista lisätalousarvion kautta.