Hanna Kosonen valloittaa seuraavaksi opetusministeriön – MM-kultamitalistin ura politiikassa on ollut nousujohteinen

Ministerivalinnat

Toiselle eduskuntakaudelleen Kaakkois-Suomesta 5 576 äänen potilla valitun keskustan eduskuntaryhmän varapuheenjohtajan Hanna Kososen, 43, poliittisen uran nousukiito on ollut nopeaa.

Tuore ministeri ei nimittäin ole mikään poliittinen broileri. Hän lähti mukaan politiikkaan vasta aikuisiällä asettumalla lähes suorilta ehdokkaaksi Euroopan parlamentin vaaleihin vuonna 2014.

Paikka parlamentista ei tuolloin irronnut, mutta Kosonen sai komeasti liki 4 000 ääntä ja oli keskustan listalla kymmenes. Kosonen itse on kuvannut eurovaalikiertuetta politiikan korkeakoulukseen.

Seuraavana vuonna hän asettui ehdolle eduskuntavaaleihin. Nimi ja tyyppi olivat jääneet kansalaisten muistiin, sillä Kosonen lunasti kansanedustajan paikan kirkkaasti 6 600 äänen potilla.

Keskustan eduskuntaryhmässä Kosonen nousi nopeasti näkyvään rooliin. Työssään kansanedustajana hän on paneutunut erityisesti ympäristö- ja sivistyspolitiikkaan.

Hänen nimensä nousikin vahvana esiin ministeriveikkauksissa siinä vaiheessa, kun keskustan uskottiin viimein nappaavan itselleen opetusministerin salkun.

Yhtä luontevasti Kososelle sopii tiede- ja kulttuuriministerin virka, jonka hän jakaa Ant­ti Rin­teen hal­li­tuk­ses­sa Annika Saarikon kans­sa. Ko­so­nen si­jais­taa Saa­rik­koa tämän vuoden elokuusta vuo­den 2020 elo­kuu­hun.

Nyt kohdille osunut tiede- ja kulttuuriministerin virka sopii hänelle yhtä luontevasti.

Vuodesta 2017 Kosonen on toiminut myös Savonlinnan kaupunginhallituksen puheenjohtajana.

Ennen ammattipoliitikon uraa taidehistoriaa, media- ja viestintätieteitä, ekologiaa- ja ympäristönhoitoa sekä ravitsemustieteitä yliopistossa opiskellut ja filosofian maisterin paperit hankkinut Kosonen työskenteli muun muassa kulttuuri- ja liikunta-alan asiantuntijana, kulttuurituottajana sekä hyvinvointi- ja kulttuurialan asiantuntijapalveluita tarjoavana yrittäjänä.

Kosonen on tullut tunnetuksi myös MM-tason huippu-urheilijana. Vuonna 2000 hän sai Krasnojarskin MM-kisoissa hiihtosuunnistuksen viestikultaa ja yksilökisoissa normaalimatkalla pronssia. Vuonna 1996 hän voitti lajissa nuorten maailmanmestaruudet normaali- ja pikamatkoilla.

Moni muistaa Kososen myös keltamekkoisena naisena, joka kesällä 2017 osallistui Sauli Niinistön ja Vladimir Putinin tapaamiseen Savonlinnassa ja nousi laajasti otsikoihin.

Kososella on kaksi tytärtä. Vapaa-ajallaan hän harrastaa monipuolisesti kulttuuria ja liikuntaa. Omien sanojen mukaisesti maratoneista sirkukseen ja vesihiihdosta oopperaan.

Korjattu 5.6. klo 19.46: Kosonen sijaistaa Saarikko tämän vuoden elokuusta lähtien, ei hallituskauden alusta.