Vero-osaaja ja ravimies Mika Lintilästä tulee valtion rahakirstun vartija

Ministerivalinnat

Valtiovarainministerin salkun haltuunsa ottava toholampilainen kuudennen kauden kansanedustaja Mika Lintilä, 53, ehti odottaa ministerivuoroaan 17 vuotta, ennen kuin kutsu kävi Suomen Pankkiin siirtyneen Olli Rehnin korvaajaksi.

Elinkeinoministerin tehtävää Lintilä on hoitanut menestyksellä. Kiinnostuksen kohteina ovat olleet muun muassa akkuteollisuus, kaivosala ja tekoäly, jonka hyödyntämisessä Lintilä näkee huimia mahdollisuuksia.

Erityisenä osaamisalueena Lintilällä on verotus, johon hän on paneutunut juurta jaksain muun muassa eduskunnan valtiovarainvaliokunnan verojaostossa ja keskustan talouspoliittisen työryhmän vetäjänä.

Lintilä tunnetaan ravimiehenä ja sosiaalisena ja hyvin verkostoituneena huuliveikkona, vaikka konkariedustaja pitääkin yleensä julkisuudessa supliikkimiehen lahjansa pimennossa.

Hän kuului Juha Rehulan ja Antti Kaikkosen ohella niihin keskustan kansanedustajiin, jotka olivat nostamassa vielä suhteellisen tuntematonta Juha Sipilää keskustan johtoon keväällä 2012, kun Mari Kiviniemi päätti jättää tehtävänsä.

Keskustassa Lintilä on kuulunut niihin, joiden poliittinen sydän sykkii enemmän porvariyhteistyölle kuin punamulta-akselille. Hän oli myös junailemassa keskustaa kokoomuksen kumppaniksi porvarihallitukseen kesällä 2011, kun kokoomuksen ja SDP:n ensimmäinen yritys sinipunahallituksen muodostamiseksi kariutui.

Puolueen johtotehtäviä Lintilä ei ole tähän saakka juuri havitellut. Toistaiseksi ainoa yritys on kesältä 2003, kun Lintilä pyrki ylimääräisessä puoluekokouksessa keskustan varapuheenjohtajaksi, mutta jäi valitsematta.

Lintilä on toisen polven kansanedustaja. Hänen isänsä Aaro Lintilä toimi keskustapuolueen kansanedustajana 1962–1972.