Keskustan suosikkipoliitikko Annika Saarikko tarttuu tiede- ja kulttuuriministerin salkkuun

Ministerivalinnat

Keskustan suosituimpiin ja arvostetuimpiin poliitikkoihin jo vuosia kuulunut turkulainen Annika Saarikko, 35, olisi luultavasti ollut hyvin vahvoilla keskustan johtoon Juha Sipilän seuraajaksi, jos olisi lähtenyt kisaamaan paikasta.

Syksyllä tulossa oleva vauva siirsi kuitenkin mahdolliset puheenjohtajuushaaveet myöhempään aikaan. Jos kiinnostusta tehtävään on, kannatusta ja nostetta löytyy luultavasti myöhemminkin.

Antti Rinteen hallituksessa Saarikko jakaa tiede- ja kulttuuriministerin salkun Hanna Kososen kanssa. Saarikko ottaa ministerin tehtävät vastaan torstaina ja jatkaa heinäkuun loppuun saakka. Kosonen sijaistaa Saarikkoa tämän vuoden elokuun alusta vuoden 2020 elokuuhun saakka.

Juha Sipilän hallituksessa Saarikko jakoi perhe- ja peruspalveluministerin salkun Juha Rehulan kanssa, tuolloinkin perheenlisäyksen vuoksi.

Saarikko teki sote- ja maakuntauudistuksen läpi saamiseksi jokseenkin kaiken mahdollisen ja mahdottoman, mutta lopulta jäljelle vielä jääneiden ongelmien ratkominen osoittautui ylivoimaiseksi jäljellä olleeseen aikaan nähden.

Saarikon asioiden hallinta ja kyky puhua hankalia kokonaisuuksia ymmärrettäviksi on välillä jopa ylivoimaista muihin ministereihin ja kansanedustajiin nähden. Usein Saarikko joutuikin puolustamaan sotea ministeriaitiossa yksin, mutta selvisi opposition rumputulessa vaikeuksitta.

Edustajatoveri Katri Kulmunin tavoin Saarikko aloitteli poliittista uraansa ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Paavo Väyrysen lehdistöavustajana.

Kansanedustajan ura urkeni eduskuntavaaleissa 2011, kun hän onnistui ottamaan Varsinais-Suomessa keskustan toisen paikan vain 11 äänen erolla Timo Kaunistoon.

Punamultayhteistyö on Saarikolle tuttua myös kotona: valtiovarainministeriössä työskentelevä aviomies Erkki Papunen on puoluekannaltaan sosiaalidemokraatti.

Otsikkoa ja tekstiä korjattu klo 19.50. Saarikko ottaa ministerin viran vastaan torstaina ja jää perhevapaalle elokuun alusta. Alun perin uutisessa kerrottiin virheellisesti, että Kosonen hoitaisi ministerin tehtävää tästä lukien ensi vuoden elokuun loppuun.