Keskustan puheenjohtajan valinnasta on tulossa henkilövaali

Pääkirjoitus

Keskustan puheenjohtajaehdokkaiden maakuntakiertue pääsi viikonvaihteessa käyntiin, kun puolustusministeri Antti Kaikkonen ja elinkeinoministeri Katri Kulmuni kohtasivat yhteensä neljässä tilaisuudessa Rovaniemellä, Ylitorniolla, Nivalassa ja Oulussa.

Nämä pohjoisen Suomen tilaisuudet keräsivät kiitettävästi keskustalaisia, ja myös media seurasi kiertueen avausta tiiviisti.

Toimittajille tuntui olevan suuri yllätys, että ehdokkaista oli vaikea löytää merkittäviä eroja.

Suurempi yllätys olisi kuitenkin ollut, jos Kaikkosen ja Kulmunin mielipiteet politiikan sisältökysymyksistä olisivat poikenneet radikaalisti toisistaan.

Molemmat ovat toimineet keskustassa jo pitkään ja tuntevat puolueen linjaukset talouspolitiikassa, ympäristöpolitiikassa, ulko- ja turvallisuuspolitiikassa, sivistyspolitiikassa jne.

Molemmat ovat myös tehneet kotiläksynsä ja hallitsevat politiikan asiakysymykset sillä tarkkuudella kuin merkittävän puolueen puheenjohtajan pitää ne hallita.

Voidaankin jo tässä vaiheessa todeta, että Juha Sipilän seuraajan valinnasta on tulossa ennen muuta henkilövaali.

Suurempi yllätys olisi kuitenkin ollut, jos Kaikkosen ja Kulmunin mielipiteet politiikan sisältökysymyksistä olisivat poikenneet radikaalisti toisistaan.

Henkilöiden vertailu on vaikeaa, mutta kysymys ei ole pelkästään makuasioista. Keskustan puoluekokousedustajat joutuvat pohtimaan esimerkiksi seuraavia kysymyksiä:

Kumpi osaa muotoilla ja tiivistää vetävämmin puolueen sanoman viestiksi, joka puhuttelee äänestäjiä?

Kumpi osaa johtajana tehokkaammin koota puolueen johdon, kansanedustajat, piirien johtohenkilöt ja muut puolueaktiivit tekemään ja toteuttamaan yhteistä linjaa?
Kumpi pärjää tiedotusvälineissä paremmin? Entä väittelyissä muiden puoluejohtajien kanssa?

Ja kummassa on enemmän karismaa, tuota niin vaikeasti määriteltävää mutta menestyvälle puoluejohtajalle välttämätöntä henkilökohtaista vetovoimaa?

Edellä oleva kysymyslista korostaa, että nyt ollaan valitsemassa nimenomaan puolueen puheenjohtajaa.

Toki hänen pitää kyetä tarvittaessa täyttämään myös pääministerin saappaat, mutta lähivuosien aikana uuden johdon tärkein tehtävä on johtaa keskusta uuteen nousuun.