Mari Kokko:

Yritysten ja yrittäjien hätähuuto

Blogi

Korona on iskenyt voimalla suomalaisiin yrityksiin ja työpaikkoihin. Kukaan ei osannut ennakkoon aavistaa millaisen kriisin se aiheuttaisi.

Vielä kolme viikkoa sitten keskityttiin hallituksen yrittäjyysstrategian luonnoksessa lisäämään luottamusta siihen, että yritysten kannattaa työllistää, kehittää liiketoimintaa ja investoida Suomessa ja että yrittäjäksi kannattaa ryhtyä.

Reilun kahden viikon aikana usealla yrittäjällä on liiketoiminta pysähtynyt tai hiljentynyt merkittävästi. Ja syyt eivät ole olleet niiden omassa toiminnassa.

Hallituksen ja eduskunnan päätöksillä on rajoitettu mahdollisuuksia yritystoimintaan ja asiakkaat ovat kotona eivätkä kuluttamassa. Lomautusten myötä ostovoima supistuu.

Nyt onkin keskitytty rakentamaan yrityksille ja yrittäjille selviytymispaketteja yrittäjyysstrategian toimenpide-ehdotusten sijaan.

Tavoitteena on, että mahdollisimman moni pärjäisi kriisin yli ja toiminta lähtisi käyntiin sen jälkeen. Tarvitsemme yrityksiä ja yrittäjiä, jotta pääsemme jaloillemme tästä.

Korona on myös kansantaloudellinen kriisi, jota on jyrkkyydeltään ja syvyydeltään verrattu 1990-luvun alun tilanteeseen. Se oli aika, jolloin konkurssien määrä kaksinkertaistui ja yritysten määrä väheni.

Selviytymispaketissa tulee olla sekä suoraa tukea yrittäjille ja yrityksille että rahoittajien apua, ettei nähdä joukoittain yritysten alasajoja ja yrittäjien syvää epätoivoa. Mikäli yritystoiminta koronan takia loppuu, tulee varmistaa uuden alun mahdollisuus yrittäjälle.

Tarvitsemme yrityksiä ja yrittäjiä, jotta pääsemme jaloillemme tästä.

Yritykset ja yrittäjät vaikuttavat koko yhteiskunnan hyvinvointiin. Niillä on merkittävä vaikutus työpaikkojen määrään, uusien innovaatioiden syntymiseen ja ihmisten elämänlaatuun.

Eivätkä vaikutukset rajoitu kansalliselle tasolle vaan ne säteilevät alueellisesti ja paikallisesti.

Paikallisesti jokainen meistä tunnistaa, että millainen vaikutus paikkakunnan elinvoimaan on yritysten olemassaololla. Ilman yritystoiminnan tuomia verotuloja kunnallisia palveluiden toteuttamisessa kuultaisiin hätähuuto.

Onkin tärkeää, että kuntatasolla tehdään toimenpiteitä, joilla voidaan tukea paikkakunnan yrittäjiä tässä tilanteessa. Niitä voivat olla hankintojen aikaistaminen, kunnan omistamien toimitilojen vuokrahuojennukset ja elinkeinopalvelujen tuki rahoitus- ja ongelmatilanteiden ratkaisemiseksi.

Jokainen meistä voi auttaa vaikeuksissa olevaa yrittäjää henkilökohtaisilla valinnoilla.

Osta kotimaista pienistä verkkokaupoista, tilaa kotiinkuljetuksella ruokaa lähiravintolasta, hanki lahjakortteja palveluihin, jotka voit hyödyntää pandemian kukistettua.

Suosi oman kylän yrittäjää ja kotimaisuutta. Tapoja on monia. Tehdään viisaita valintoja.

Mari Kokko Mari Kokko on Suomen Yrittäjien kenttäjohtaja.